Wednesday, May 27, 2009

Taman Pohon Anggur Sudah Berbuah

Usaha penat lelahku menjaga pohon anggur di depan rumah selama 10 bulan akhirnya telah mengeluarkan hasil. Alhamdulillahhhh. Inilah dia buah anggur versi malaysia. Kalau ade sesiapa teringin nak rasa buah anggur yang aku tanam depan rumah ni jemput2 la dtg rumah aku kat taman amanputra puchong. Alamat cari sendiri. Hua hua hua kejam tak?

Terus terang aku cakap rasa buah anggur memang masam giler2. Kalau org mai2 baru bangun tido diberi makan buah anggur ini, gerenti la mata dier akan terbeliak punyer. Itu tuk yang pohon anggur yang berbuah untuk pertama kali memang begitu. Rasa buah anggur malaysia akan bertambah manis apabila ia telah berbuah untuk kali yang ke empat atau ke lima (Org pioneer anggur malaysia la yang cakap, aku ya kan aje). Tapi tak pe, kita tengok je la nanti.... Jeng jeng jeng tunggu la kemunculannyerrrrr......







Wednesday, May 20, 2009

3rd Anniversary

Dicilok daripada ....... http://mamanurins.blogspot.com/

Alhamdulillah…dah tiga taun rupanya kami hidup as husband & wife, with 2 kids. Masih teringat saat-saat diijab kabulkan. Tak nak cerita lah. Nanti aku emosi lebih2. Tapi anniversary ni aku mintak cuti 2 hari. Boss yang baik hati approvekan cuti tanpa banyak tanya. Hooreyyyy…

Alkisah-nya. Plan last minute. We all gi Sunway Lagoon aje. Malas nak gi jauh-jauh sebab anak2 kami letak kat umah babysitter. Konon2 macam gi honeymoon ler. Honeymoon apa jadahnya terjerit terlolong kat dalam amusement park tuhh..huhuhuhu…

Mula-mula tu xder la thrill sangat (aku pon dh tau trick suma sebab dah penah pergi). Tapi ntah macamana aku jadi gayat yang teramat plak…We all gi 3 park aje. Takot tak sempat nk perabih dalam sehari. Kalau leh carry forward xper juga. Amusement Park-Water park – Extreme Park. Sangat seronok laaa..

Tak leh upload gambar…sebab banyak gambar seksi meksi..nanti hubby marah…

Yang sebenarnya kitaorg x amik gambar sangat pong. Sebab belonging kitaorg sumbat dalam locker..malas nk carry sana sini..karang masuk dlm kolam nanya aje..
Puas menjerit2 kat amusement park…siap basah lencun lagi dek air sungai buatan ..kitaorg gi water park plak. Alang-alang dah basah, biorler basah trus...seronok btul berendam. Cuaca plak sangat panas.memang sesuai ler. Abih gelap kulit aku, dah ler xpakai sun block (selama ni pon memang xpakai-xreti ler aku)

Dah puas berendam, kitaorg gi extreme park .padahal perut dah nyanyi nyanyi mintak diisi…lapor kemain. Tapi sayang lak nk byr duit locker. 5 hinggit sekali buka. 75 hinggit kali 2 entrance fee x heran plak eh…

Masa kat extreme park kitaorg layan AVI, naik motor 4 roda tuh…leh panjat bukit…masa turun bukit la paling suspense..aku dh terover turn…kaki dah jejak tanah, sikit lg nk tergolek. Nasib baik krew AVI tu tolong…kalau x mau aku kene hempap motor besor tuh…

Pastu hubby nak layan flying fox. Mengah2 panjat tangga setinggi ntah berapa tingkat. Memang tinggi ler…tapi bila tengok tempat nk touch down tu aku jadi seriau…cancel nk join flying fox. Biorler hubby aje..sementara hubby naik, we all cross over jambatan gantung kat situ…Alahai…memang suspense ler…Apsal ler aku penakot benorrr..Half way jer.Pastu patah balik…Tengok cuaca pon macam tak berapa baik..nak ujan…

Penat la nk taip.banyak sangat aktiviti masa tuh…

Esoknya kitaorang layan movie X-Men. Waa..lama btul tak dating ngan hubby camni…

Thursday, May 7, 2009

Ikan Spa

Masa lunch tadi aku g midvalley jap. Saje jalan2. Sekali tenampak akuarium penuh ngan ikan kecik2. Bile tengok dekat2 rupe2nyer ikan spa daaa. Ala ikan yang gigit daki kat kaki tu la. Sape lom penah tengok bole la tengok kat gambo dibawah ni... Kalau x clear mintak mahap banyak2 la ye (kamera handphone murah). Kalau nak tengok yang live punyer silalah ke midvalley atau maleh nk kena jalan2 korang taip je la ikan spa kat google. Pastu tengok la puas2.



Wednesday, May 6, 2009

Mulberi Yang Telah Masak... Enak Bangat

Dalam entry yang lepas aku ade citer pasal pokok mulberi dah berbuah. Kali ini aku sajikan gambar tuk korang buah mulberi yang telah masak pulak.

Orang kata buah mulberi boleh dibuat jem n makan bersama salad... Tapi bagi aku, buah mulberi makan begitu saja enak2 bangat...





Nurin Di JUSCO Taman Equine

Masa cuti hari pekerja yang lepas, aku sekeluarga bertandang ke umah mak bapak aku kat bangi. Pastu lepas semayang jumaat aku pun tido la sepam. Bini aku n alya da lame da tebabas kat bilik omak aku... Ntah camne aku macam terdengar mak aku ajak g Jusco Taman Equine. Tebeliak terus mata aku. Yang pastinyer mak aku bukan ajak aku pun, dier ajak nurin je. Sebab nurin memang suke jalan2. Ajak la g mane pun, mesti dier ikut punyer. Dengan tak malunyer aku pun follow sekali. Sampai je kat jusco taman equine, ade pulak tempat main tuk budak2 'besar', terus aku ditarik oleh nurin ke tempat itu. Nak masuk kena bayar Rm5 sekepala. Seb baik la muka aku ni nampak macam da 40 an, kalau x kompem kena bayar Rm10 punyer....Hua hua hua... Ini la gambar yang sempat aku snap masa nurin tengah main-main......





Lawak Bangat....Seeehhhhhh..... Memang Betul2 Connecewa....

Malam Pertama......

Dalam keheningan malam penuh syahdu, Ramli masuk ke kamar kerana mengantuk.
Dilihat isterinya sudah berselimut dari hujung rambut ke hujung kaki.
Malu agaknya.
Maklumlah malam pertama…” bisik hati Ramli.
Dimatikanya lampu dan ia pun berbaring di katil.
Dicelah2 suara kodok menyeru pasangannya, terdengar suara isteri berbisik, penuh romantis, “Buah papaya dah masak ranum, bila tupai nak datang merasa ?”
“Dah, apa citer ni ?” tanya Ramli dlm hati.
Separuh malam dia terbaring berfikir.
“Oh, agaknya isteri ku teringat kampung halaman.. sian.. sampai mengigau?
Takpelah, biarlah dia tidur” bisik hatinya penuh understanding.

Malam ke 2....

Adegan yg sama cuma dialognya agak berbeza.
Bisik isteri “Sawah bendang dah siap dibajak, bila pak tani nak turun menyemai?”
“Kesiannya bini aku.. masih ngigau lagi.. aku mesti cari penawar !” Ramli bertekad.
Esok harinya, Ramli bercerita pada ayah yg kebetulan datang untuk bertanya khabar `pengantin baru’
“Lah..” keluh ayah Ramli,
“Aku antar belajar sampai Universiti, benda cam ni pun kau tak paham?”
Ayahnya pun mula bercerita perihal adam & hawa, laila & majnun, romeo & juliet… (yg relevan untuk pegantin baru je!)
Sepatah cakap orang putih “about the birds & the bees”.
“Oh. cam tu.” sengih ramli, “baru saya paham.
Taulah apa nak buat malam ni!”

Malam ke 3.....

Malam yg sangat ditunggu2 ramli pun tiba… adegan sama dikamar tidur.
Cuma kali ini isterinya membisu seribu bahasa.
“Lah.. nape pulak senyap. takkan dia give up” tertanya2 si Ramli.
Setelah sekian lama tanpa suara dari isteri,
Ramli pun berkata, “Dah lapar betul rasanya perut, boleh tupai datang merasa?”
Malam dingin semakin sunyi.. tak jawab pun…
“Kain pelikat dak disinsing rapi, boleh pak tani turun menyemai ?” pun..masih takde jawapan… Ramli mencuba lagi. “Juruterbang dah siap sedia… boleh pesawat turun mendarat ?”
Sayu sekali jawapan si isteri dari bawah selimut,
“Maaf tuan… Landasannya baru saje banjir…!”

HUA HUA HUA.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Birthday

  • Aku - 2 Oktober
  • Ma Mil - 19 Ogos
  • Nurin Hidayatullah - 10 Januari
  • Nurin Alya Fatihah - 21 Januari
  • Omak Aku - 21 September
  • Bapak Aku - 21 April