Friday, February 25, 2011

Pokok Orkid Sudah Berbunga... yahoooo....

Asik cerita pasal masak je, kali ni aku cerita pasal aktiviti masa lapang aku lak.

Dalam entry yang lepas, aku ada cerita pasal aku beli 5 pokok orkid di Pesta Floria 2010 di Putrajaya. Kalau korang tanya aku apa nama pokok orkid yang aku beli tuhhh, terus terang aku cakap aku memang tak tahu namanya. He he he, aku tahu beli je. Tapi kalau nak gambarannya, pokok orkid ni kena gantung sebab akarnya berjurai-jurai panjang ke bawah. Aku rasa peminat orkid mesti tau ghupenye camne.

Satu pokok orkid telah diberikan kepada mak aku. So pokok orkid dalam jagaan aku ada 4 sahaja. Dalam entry yang lepas jugak aku ade cerita 2 pokok orkid aku telah mengeluarkan bunga. Perghhhh cantik sungguh ciptaan Allah Taala. Ni aku keudarakan kembali gambar bunga orkid yang mekar kembang pada satu ketika dulu… Macam lame je kejadian tuhhh. Padahal taun lepas je. Wakakakaka… Layannnzzzz





Sekarang ni pulak 2 lagi pokok orkid aku dalam proses berbunga. Mesti ko tertanya-tanya kan camne aku leh tahu. Sebabnya putik bunga orkid telah keluar la. Adoooyaaaiiii itu pun nak kena bagitahu ke... Kih kih kih, jangan mara yer. Saje gurau-gurau di pagi jumaat ni. Alhamdulillah, selama ini usaha aku penat lelah jaga pokok orkid telah membuahkan hasil. Buktinya akan menyusul kemudian.. Jeng jeng jeng. Nak bagi surprise sikit.

Orang kata nak jaga pokok orkid susah la, leceh la, itu la, ini la, macam-macam hal. Demi menyahut cabaran apa yang orang kata, aku pun menjinak-jinakkan diri dalam aktiviti ini. So far so good. Apa yang boleh aku simpulkan disini ialah nak jaga pokok orkid takde la sesusah seperti yang diperkatakan oleh orang. Apa yang perlu ialah ilmu dan kesabaran. Nak cari ilmu senang je, taip je pokok orkid kat pakcik google ke, atok yahoo ke, bapak mozilla ke, haaaa terus keluar. Macam-macam ada.

Ni aku bagi tips sikit untuk dikongsi bersama-sama dengan korang. Kalau ada sesiapa yang lebih expert dalam penjagaan pokok orkid, mungkin jugak boleh berkongsi informasi anda disini. Maaf kalau ada kekurangan kerana saya budak baru belajar. Tips-tipsnya ialah:

1. Masa nak beli pokok orkid kena tahu yang mana satu pilihan hati, samaada nak pokok orkid yang boleh tahan panas cahaya matahari atau sebaliknya. Tapi kebiasaannya, pokok orkid yang tak boleh kena direct panas cahaya matahari bunganya lebih cantik dan menawan dan rega dier lebih mahal sikit. Yang aku punya kat atas ni, tak boleh kena direct panas cahaya matahari. So pikir-pikir la.

2. Elakkan semut dan siput babi bertapa di pokok orkid anda kerana ia akan merosakkan akar (semut) dan daun muda pokok orkid (siput babi). Untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku, aku mengesyorkan pokok orkid digantung.

3. Pokok orkid perlu disiram setiap hari. Kalau pemalas macam aku ni, sekali sehari sudah mencukupi tambahan pulak pokok orkid aku tak boleh direct panas matahari. Tapi kalau pokok orkid yang ditanam direct kena panas cahaya matahari, disyorkan 2 kali sehari iaitu pagi dan petang.

Sekiranya pokok orkid berbunga, anda dinasihatkan supaya tidak menyiram bunga pokok orkid kerana amalan ini akan memendekkan jangka hayat bunga orkid tersebut. So kalau nak siram, siram di batangnya dan akarnya sahaja. Berbaloi-baloi kalau bunga orkid leh tahan sampai sebulan dua. Hari-hari tengok keindahan ciptaan Illahi.

4. Baja seminggu sekali kerana baja adalah sumber pemakanan untuk orkid. Sukatan baja jangan banyak nanti pokok orkid boleh mati. Sila amalkan ayat ini:

“Weakly weekly”



Ini sahaja tips untuk kali ini. Kalau aku ada info terbaru, nanti aku update eik. Calooooo...

Wednesday, February 23, 2011

Masak Udang Lemak Cili Api

Masak lemak cili api merupakan makanan kegemaran orang Negeri Sembilan. Macam-macam menu masakan boleh disediakan menggunakan base masak lemak cili api. Contohnya ayam masak lemak cili api, ikan keli salai masak lemak cili api, daging salai masak lemak cili api dan lain-lain lagi (aku tau tu je). Kalau nak tahu yang lain-lain kena la bertapa kek Istana Menanti selama 3 purnama (bape lame tuhh, aku pun tak tahu). Haaaa itu jam memang korang da jadi pakar dalam masakan Negeri Sembilan. Perggghhh cerita macam tarap-tarap jadi doktor pakar O&G je… Hu hu hu…

Apa-apapun entry pada kali ini aku nak story sikit pasal aku masak udang lemak cili api. Yum yum yum… Aku ingatkan susah la sangat nak masak udang lemak cili api, sekali senang daaa.Korang bole try resepi aku ni. Pastu kalau da terer masak lemak cili api secara tidak langsung korang bole tukarkan udang kepada ayam ke, ikan keli salai ke, daging salai ke untuk menvariasikan menu masakan. Bijak, bijak anak sape la ni… Hihihi… Ok, resepi time…

Bahan-bahannya:

Udang setengah kilo
5 ulas bawang kecik
3 ulas bawang putih
3 biji cili api, nak lagi pedas bole letak lagi banyak. Itu kicik punye hal la. Kalau tak nak letak pun takpe, mane tau kot-kot ade anak-anak yang tak makan pedas.
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit
1 peket kecil santan segar, bole jugak guna santan kotak
Air kosong, nak letak berapa banyak ikut suka hati bergantung kepada kepekatan kuah lemak yang kita mau. Ada yang suke pekat ada pulak yang suka cair. Anda bagaimana?
2 keping asam keping atau leh ganti belimbing buluh atau mangga muda atau bacang muda atau air asam jawa just untuk bagi masak lemak cili api masam sikit je. Kalau tak nak letak pun tak pe.
1 helai daun kunyit
2 batang serai
Garam dan perasa secukup rasa
2 cili merah dipotong tengah tuk bagi nampak menarik, dalam erti kata lain tuk presentation je… he he he…

Cara-cara membuatnya:

Bawang kecik, bawang putih, cili api, kunyit hidup dan halia diblender
Masukkan santan dan air dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah diblender
Pasang api slow supaya santan masak dengan sekata
Bile da menggelegak masukkan serai dan daun kunyit
Masukkan udang
Masukkan asam keping atau lain-lain bahan yang seangkatan dengannya. Kalau nak masukkan.
Masukkan garam dan perasa secukupnya.
Agak-agak udang da masak bole masukkan cili merah pastu tutup api.
Pastu bole dihidangkan.

Senang bukan? Selamat mencuba.

Thursday, February 17, 2011

AMARAN : Wabak demam dan batuk sedang melanda

Dua minggu lepas saya demam dan batuk. Minggu lepas anak perempuan saya pula yang kena. Minggu ni anak lelaki saya. Tempat kerja saya pun sama, seorang demi seorang MC, ada yang masuk wad. Rupa-rupanya di Singapura dah isytihar wabak batuk, selsema dan demam sedang melanda, tapi kenapa tak kecoh di Malaysia? Mungkin semua pihak dan media sedang sibuk di DUN Tenang agaknya.

Kawan saya yang masuk hospital kata, doktor menasihatkan para pesakit jangan sekali-kali makan buah …… yang banyak terdapat sekarang kerana ianya banyak mengandungi bahan kimia dan memburukkan lagi kesihatan kita semua.

Alhamdulillah, anak-anak saya sudah mula pulih. Banyakkan beri minum air kosong yang masak. Air kelapa amat baik untuk demam terbukti sejak dahulu dan secara saintifik, insyaAllah. Ada tanda demam, jumpa doktor terlebih dahulu untuk dapatkan diagnos dan rawatan.

Singapore
Jan 21, 2011
COUGHS, COLD, FEVER AT EPIDEMIC LEVEL

UNUSUALLY large numbers of people are falling ill with sore throats, the common cold, fever and diarrhoea - numbers large enough to classify the infections as an epidemic.

Last week, polyclinics saw more than 20,000 patients with such problems - an indication that the infections have passed the epidemic threshold and are now spreading rapidly in the community.

Polyclinics see roughly 20 per cent of primary care patients, so the Ministry of Health (MOH) uses its patient numbers to gauge the level of infectious illnesses in the country.

When the numbers at polyclinics top 17,032 cases a week in the case of acute respiratory infections (ARI), it is severe enough to be classified as an epidemic.

Last week, 18,377 patients turned up at polyclinics with ARI, a term used to cover a range of infections such as the common cold, influenza, bronchitis and pneumonia. This is almost 1,000 cases more a day than the norm.

In fact, the number of such patients at polyclinics jumped from 2,842 a day the previous week to 3,341 last week.

http://www.straitstimes.com/BreakingNews/Singapore/Story/STIStory_626609.html

Friday, January 21, 2011
SINGAPURA ISTYIHAR BATUK, SAKIT TEKAK DAN DEMAM SEBAGAI EPIDEMIK: 20,000 PENDUDUK DAPATKAN RAWATAN SETAKAT INI

KENAIKAN mendadak pesakit mengalami batuk, sakit tekak dan demam di Singapura, telah memasuki tahap epidemik atau wabak.

Ini berikutan hampir 20,000 pesakit mendapatkan rawatan di Poliklinik negara itu sehingga kini dan kenaikan mendadak pesakit dikesan apabila angkanya mencecah 3,341 orang sepanjang minggu lalu.

Jumlah itu meningkat berbanding 2,842 orang pada minggu sebelumnya. Di negara itu, jumlah pesakit yang didafttarkan melebihi 17,032 orang bagi satu-satu jenis penyakit akan dikatogerikan sebagai wabak.

Kini angka itu dijangka akan terus meningkat dan Kementerian Kesihatan telah mengambil langkah perlu menangani wabak Acute Respiratory Infection (ACI) itu yang dikatakan datang menyerang rakyatnya secara tiba-tiba.-ST

http://singalautmetro.blogspot.com/2011/01/singapura-istyihar-batuk-sakit-tekak.html

Kari Kepala Ikan Jenahak.

Seperti yang kita semua sedia maklum, kari kepala ikan memang famous di restoran-restoran mamak/maplay. Tapi sayangnya aku tak pernah pun makan kari kepala ikan di restoran mamak kerana aku telah dimomokkan dengan macam-macam hal yang menakutkan. Setelah sekian lama memendam rasa akhirnya terbuka pulak hati nak rasa kari kepala ikan di restoran original kayu di Petaling Jaya. Mana taknya yang pujuk aku makan adalah isteri aku. Cair la jugak.. Rasa punya rasa, sedap jugak kari kepala ikan nihhh, memang layan wooo.

Lepas tu aku di perkenalkan oleh member, ade satu port lain kari kepala ikan, melayu + islam masak. Haaa ini aku tak pikir panjang. Ape lagi try la. Not bad jugak. Tarap-tarap kari kepala ikan mamak ala masakan melayu.

Sesiapa yang berhajat mencari port ni, ia terletak berdekatan dengan INTAN PJ dan pusat latihan pembangunan sumber manusia Bank Negara Malaysia. Haaa da dokek boto tuhh. Betul-betul depan stesyen minyak Shell. Sebelah stesyen minyak shell tu adalah stesyen minyak Caltex. Depan stesyen minyak Caltex tu ade KFC. Sebelah KFC adalah asrama kolej MAHSA. Kalau korang jumpa semua ape yang aku cakapkan ni boto la tuhhh.

Bila dah rasa mesti mau cuba masak sendiri. Apa lagi mulakan projek arrr. Bermula la kisah aku beli kepala ikan jenahak di pasar borong selangor. Perghhhh rm15/kilo. Pastu berat kepala ikan tu 1.5 kg. Korang kira2 la sendiri bape aku kena bayar... Huhuhu. Teringin punya pasal, takpe tutupkan mata sebelah. Sape-sape yang tak kenal ikan jenahak, ni gambarnya aku lampirkan dibawah:



Sampai je rumah aku pun cuci kepala ikan tu baik punyer. Cuci ngan air limau nipis + asam jawa tuk hilangkan bau hanyir ikan. Kalau ikan fresh cuci guna air paip sudah cukup. Ikan jenahak yang aku dapat ni memang la nampak macam fresh tapi bau dier harum betul. Ape la bahan awet yg diaorang taruk. Korang tau tak?

Lepas da cuci bersih, apa lagi resepi time la... Bahan-bahannya:

Kepala ikan jenahak. Kalau nak guna ikan merah pun bole jugak.
5 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 4 beradik iaitu kayu manis, buah pelaga, cengkih & bunga lawang
2 peket serbuk kari ikan jenama Baba's. Baru la rasa kari ikan ala-ala mamak
1 santan kotak. Nak lagi best beli santan fresh arrr. Tapi takut gak sebab santan fresh bukan leh percaya sangat fresh dier sebab da campur chemical seperti yang didedahkan oleh TV3
Daun kari
Perasa stok ayam + garam secukup rasa
Air asam jawa tuk bagi dier masam-masam sikit

Cara-cara membuatnya:

Bawang kecil, bawang putih dan halia dikisar
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan dikisar
Bila dah naik bau, masukkan rempah 4 beradik
Pastu masukkan serbuk kari ikan Baba's
Pastu masukkan santan + air. Sukatan air bergantung kepada kepekatan kuah lemak yang diingini. Kalau nak cair lebih masukkan air lebih, kalau tak masukkan air sikit je.
Api dapur jangan kuat dan hendaklah sentiasa dikacau untuk memastikan santan masak sekata
Lepas mendidih masukkan kepala ikan jenahak. Masak ikan sehingga betul-betul masak. Kalau tak nanti makan ikan tak syok wooo, makan ikan mentah. Mau kaaaa?
Masukkan daun kari
Masukkan stok ayam, garam & air asam jawa. Kalau da rasa ok, boleh la dihidangkan.


Ini hanya ilustrasi kari kepala ikan yang telah siap dihidang. Bukan gambar kari kepala ikan jenahak aku yer....

Senang bukan? Selamat mencuba yaaa

Wednesday, February 16, 2011

Kerabu Sotong...

First time aku rasa kerabu sotong adalah di cafe Akademi Pengajian Islam di UM. Kali ke 2 aku rasa adalah di restoran vicchuda puchong. Boleh tahan jugak rasanya. Selama ni aku hanya rasa kerabu mangga dan nasi kerabu. Eh nasi kerabu termasuk dalam kaum kerabu jugak kaaaa? Tak kisah la, aku bukan pakar jenis-jenis makanan pun, so ade aku kesah (bak kate green apple). Hua hua hua.

Masa aku menikmati cuti maulidur rasul di rumah aku terpikir nak buat sotong kerabu lak. Perggghhhhh ape lagi bukak buku resepi + ingat-ingat resepi omak aku buat kerabu mangga. He he he. Setelah dicombine maka terjadilah resepi kerabu sotong versi aku.

Ini bahan-bahannya (korang agak-agak la nak bubuh banyak mana):

Sotong (6 ekor sotong sudah cukup tuk makan 2 orang) - dipotong kecik-kecik setengah inci dan dibasuh bersih
2 bijik bawang kicik dihiris nipis
1 bijik tomato dipotong dadu
Hirisan bunga kantan
Hirisan umbut serai
Hirisan daun sup
Perahan air lemon
Sedikit udang kering ditumbuk halus
Sedikit gula
Sedikit stok ayam

Cara-cara membuatnya:

Sotong direbus selama 4-5 minit selepas air didih. Jangan pulak air lom didih korang da rebus pastu lepas 5 minit tutup api. Nanti ade yang makan sotong kerabu ala sushi. Jangan rebus lama-lama, nanti sotong liat. Lepas rebus toskan sotongnya.
Masukkan semua bahan-bahan diatas dan gaulkan.
Kalau nak crunchy-crunchy bole masukkan ikan bilis goreng.
Taraaaaa, sulah siap. Senang bukan.

Selamat mencuba.

Maulidur Rasul 1432 Hijrah

Setiap tahun warga malaysia yang beragama islam akan menyambut maulidur rasul. Maulidur rasul memberi maksud (rujukan di wikipedia):

Mawlid (Qur'anic Arabic: مَوْلِدُ النَبِيِّ‎ mawlidu n-nabiyyi, “Birth of the Prophet”

Dalam erti kata lain, maulidur rasul disambut untuk meraikan hari kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Umpama kita celebrate birthday mak ayah, suami isteri, anak-anak, cucu-cucu dan cicit-cicit. Cuma yang membezakan ialah maulidur rasul dapat cuti umum. Kita, kalau nak celebrate birthday sendiri, sendiri amik cuti la... Huhuhu.

Last but not least, semoga kehadiran maulidur rasul pada tahun ini akan memberi kita (diri aku sendiri, isteriku, anak-anakku) keinsafan dan menjadikan nabi muhammad s.a.w sebagai contoh terbaik dalam mengharungi liku-liku kehidupan yang penuh dengan cabaran dan dugaan. Aminnnn....

Monday, February 14, 2011

Scallops...

Aku selalu layan rancangan memasak di AFC. Tengok makanan diaorang memang menyelerakan. Presentation pun menarik. Al maklum la yang masak semua masakan tu chef-chef hebat. Tapi yang tak boleh blah bile guna ingredient wine & pork, adoooyaaaiiii harem wooow.

Last sunday, aku pergi pasar borong selangor. Ape lagi memborong la ape-apa barang dapur yang dah kehabisan tambah lagi barang-barang basah. Seperti biasa la, wusya-wusya seafood sekali ternampak scallops. Sape-sape yang tidak tahu haaaa ini ghupe scallops. Orang utara panggil scallops ni siput kemudi. Ada orang utara disini, sila sahkan ape yang aku cakapkan...



Dalam rancangan realiti top chef, protin ini merupakan salah satu kegemaran masakan chef yang mengambil bahagian dalam rancangan itu. Alamak melalut meleret-leret lak aku.

Masa kat pasar aku beli la scallops 1 kilo, leh tahan jugak harganya. Siap aku tanya akak yang jual scallops tu, nak masak scallops camne.Jap lagi aku ceritakan resepi dier + dimodified oleh aku. Sampai je rumah aku mulakan projek. Dari basuh scallops sampai aku siap masak. Licin woooo todap..

Ok, skunk resepi time:

1 kilo scallops dibasuh bersih - kalau tak bersih nanti ade yang gigit pasir, mau ka?
5 ulas bawang kicik
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia (terpulang)
1 batang serai di ketuk
telur 2 bijik
sos cili
sos tiram
1 cili hijau/cili merah dibelah dua atau cili padi untuk kepedasan maksimum. Huhuhu
stok ayam
garam secukup rasa
lemon tuk asid (kalau seafood ni elok guna lemon bak kata tom collicolio - top chef head judge)
hirisan daun sup untuk hiasan

Cara memasak:

Blend bawang kicik, bawang putih & halia.
Tumis bahan-bahan yang diblend.
Masukkan sos tiram, sos cili, serai & cili.
Perah lemon... Agak-agak la nak perah banyak mane
Masukkan stok ayam & garam secukup rasa.
Pastu baru masukkan scallop & kacau pastu tutup kuali. Tunggu 4-5 minit.
Pecahkan telur pastu kacau. Bile telur da masak menu boleh dihidang....

Lupa lak nak namakan resepi. Disebabkan resepi ni aku yang buat aku namakan 'Scallops masak telur ala cili crab'. Selamat mencuba.

Wednesday, February 9, 2011

Gong Xi Fa Cai

First of all aku nak wish Happy Belated Gong Xi Fa Cai kepada seluruh warga cina di malaysia khususnya dan warga cina di seluruh dunia amnya.

Last week aku cuti seminggu wooo. Mana taknye, ari selasa cuti hari wilayah, khamis & jumaat cuti raya cina pulak. Aku pun ape lagi apply cuti untuk hari senin & rabu la. Pastu dapat la straight cuti dari hari sabtu ke ahad (seminggu)... hua hua hua, bijak x aku?

Tapi semua da berakhir. Kojap bonar rasa cuti tuh, tak puas. Nak tak nak ari senin lepas aku da start keje. Seb baik la tak lewat masuk keje. Sikit lagi nak terlajak tido.. Kih kih kih

Aktiviti masa hari cuti lepas:

1. Servis repair kete omak

Alang-alang omak aku dah amanahkan untuk aku serviskan kete dier memang macam-macam la aku buat. Tukar minyak itam, oil filter, minyak gear, coolant, spark plug, cuci air filter dan timing belt (sebab masa bawak dier bunyi nyaring, tapi kejap-kejap je). Sekali member woksyop cakap timing belt bole guna, tayah tukar. So dier calitkan grease sikit kat timing belt tuhh. Perghhhh mujarab betul, no bunyi-bunyi bising lagi. Alhamdulillah...

2. Servis kete sendiri.

Servis da cantek da, enjin da mantop tuk dibawa jalan-jalan siap cadang-cadang nak balik johor nak bawak kelisa je. Sekali kondisi kenderaan tidak baik. Steering rack problem lak (impact dari eksiden tempoh hari) so terpaksa la pinjam kete omak den. Tima kasih banyak kepada omak den kerana memberi pinjam kete. Nanti balik johor nak pinjam lagi eik... Kih kih kih

3. Jalan-jalan kat nurseri sungai buloh cuci mata.

Macam-macam pokok limau ada. seb baik la takde point nak beli, kalau tak memang aku da sambar satu. Cantik sungguh pokok-pokok limau nyer. Selain pokok limau, banyak jugak pokok orkid jenis bunga yg bosar2, geram je tengok.. Memandangkan bajet tak besar, aku beli 2 pokok iaitu pokok lada hitam & pokok mas cotek jantan. Nak tambah koleksi pokok-pokok sediaada.. He he he

4. Pergi house warming adik aku kat seremban

Din (adik aku) buat house warming masa ari khamis (raya cina). Aku hingatkan jalan highway PLUS tak jem, sekali jem teruk wooo. Kalau ikutkan jalan dari bandar baru bangi ke seremban bape kilo je. Imagine la kalau speedmeter tu naik 10-20km/jam bile mau sampai. Last-last aku amik keputusan nak ikut jalan lain. Nampak je signboard bukit mahkota terus masuk kiri. Pastu plan nak keluar kat nilai 3, sekali wusya jalan jem lagi. Apa lagi cari jalan nak masuk LEKAS la. Alhamdulillah akhirnya berjaya. Pastu bila da kuar exit seremban jem lagi... adoooyaiiii. bertolak kul 10.45 sampai kul 1.15. Sampai-sampai je bacaan yasin da setengah.. Huhuhu. Sori yer papatok, mamatok, uncle don, uncle boy, konit sebab sampai lewat.

Masa house warming ni aku telah memportluckkan udang goreng tepong. Ni la resepi tuk tepongnya kalau ade sape2 nak try buat:

a. Tepong gandum
b. Tepong ayam KFC
c. Sebiji telur
d. Sedikit baking powder
e. Sedikit black pepper
f. Sedikit paprika
g. Sedikit oregano
h. Garam secukup rasa
i. Air yang secukupnya.

Pastu pandai-pandai korang campur + gaul. Nak yang keras ke yang lembut ke, citarasa masing-masing. Lepas tu udang tu kopek dan celupkan satu-satu dan digoreng sehingga kaler keemasan. Kalau nak rangup/garing, goreng gelap sikit. Nak lagi gelap pun bole goreng lagi lame la sampai dapur berasap-asap... :)

5. Balik kampung wife aku kat kota tinggi johor

Aku dan wife da lame bercadang nak celebrate birthday anak2 dara kami (bulan januari) di johor pulak. Sebab sebelum2 ni kami celebrate samaada di nurseri atau di bangi. Kek birthday choc indulgence disponsor oleh Mak Su Aisa. Wife aku lak masak spagetti + BBQ ayam. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Terima kasih kepada mereka yang terlibat dalam menjayakan acara ini.

Haaa bab ni yang paling best. Aku dapat peluang g mancen. Lame woo tak g, gian rasa. Ingatkan dapat la ikan-ikan mega bole dibuat panggang. Sekali rezeki tak menyebelahi aku. Setakat lepas gian baling umpan tarik umpan. Wakakakaka. Mungkin aku mancen waktu tu keadaan air tak berapa baik tambahan pula johor baru je lepas ditimpa ujan berhari-hari.Walaupun tiada ikan mega ditarik tapi kehadiran kupang, ketam, udang, ikan-ikan kecik sebesar telapak tangan dapat mengubat hati. Memang aku taler cukup2. Jangan jeles.

Itu sahaja coretan untuk kali ni.. Hope u all enjoy.. Adiosss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Birthday

  • Aku - 2 Oktober
  • Ma Mil - 19 Ogos
  • Nurin Hidayatullah - 10 Januari
  • Nurin Alya Fatihah - 21 Januari
  • Omak Aku - 21 September
  • Bapak Aku - 21 April