Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin

Petang semalam, nurin menunjukkan kepada aku yang dier dah buatkan kad raya untuk papa & mama dier. Dier pun bagi la.

Jeng jeng jeng..........



Terharu betul aku. Al maklum la, da lame sangat tak dapat kad raya. Tiba-tiba lak dapat. Hand made pulak tuhhh. Comey je...



Ni pulak lakaran dalaman kad raya tersebut.



Zoom in apa yang nurin tulis untuk papa & mama dier.....



Insyaallah nanti ada duit raya untuk nurin & alya. Jangan nakal-nakal yer, kalau tak nanti portion duit raya ditarik balik.

-------------------------------------------------------------------------------------

Di hari yang mulia ini, di bulan yang barakah ni, aku mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN kepada sesiapa yang mengenali diri ini dari tapak kaki sebesar 2 jari hingga la dah beranak bini.

Tuesday, August 16, 2011

Kari Kambing

Tadi ex-officemate aku telefon, dier mintak resepi kari kambing versi aku. Dia meminta aku emel resepinya tapi pikir punya pikir last-last aku rasa tulis dalam blog je la. Nanti kalau ada member-member lain nak tahu resepinya takde la aku nak tulis-tulis & pikir-pikir lagi, bole refer terus sama blog gua. Sekiranya terdapat perkara-perkara yang tidak difahami boleh berhubung terus dengan aku. Al maklum la tukang masak terjun….. Wakakakakaka

Aku punya resepi kari kambing senang aje, kalau tau buat kari ayam / kari daging haaaaaa tambah-tambah sikit je lagi. Aku nak cerita berapa banyak bahan-bahan yang perlu digunakan aku tak pandai, so agak-agak je la eik. Janji ada rasa, itu sudah memadai.

Kambing ada 2 jenis iaitu kambing (mutton) dan kambing biri-biri (lamb shoulder). Kalau sape-sape tak kisah sangat pasal bau kambing bole je guna mutton beef. Kalau tak anda dinasihatkan memasak menggunakan lamb shoulder, tapi harga lebih sikit la. He he he. Mutton / Lamb shoulder boleh dibeli di Carrefour, Giant atau Tesco. Kat pasar borong Selangor pun ade. Tak pun di pasar-pasar malam yang terpilih...

Bahan-bahannya:

Bahan A
1 kilo mutton / lamb shoulder dibasuh bersih dan direbus sehingga setengah empuk. Air rebusan jangan dibuang kerana akan digunakan untuk mencairkan santan. Aku tak rebus kambing sekali ngan kari sebab untuk mengelakkan bau dan pening yang keterlaluan apabila dimakan. Itu aku punya falsafah la, orang lain aku tak tahu. Lain orang lain caranya.

Bahan B
2 pek kari daging (adabi) yang bungkus kecil
1 pek kari ikan (adabi) yang bungkus kecil – nak guna sikit je dalam 3 sudu besar
Kari daging dan kari ikan digaulkan dengan air sebelum ditumis. Sukatan air hanya diperlukan untuk memastikan kari daging dan kari ikan sebati. Tidak perlu terlalu cair.

Bahan C
6 biji bawang kecik
4 biji bawang putih
2 inci halia

Rempah 4 beradik : bunga lawang, cengkih, buah pelaga & kayu manis
1 atau 2 kotak santan kecik (brand MS) atau santan segar (terpulang kepada citarasa masing-masing)
2 batang serai diketuk
Daun kari
Air asam jawa
Perasa - stok ayam
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Bahan C dicincang dan ditumis. Masukkan rempah 4 beradik.
2. Setelah tumisan dah naik bau, masukkan Bahan B.
3. Masukkan daging kambing setengah empuk dan biarkan seketika untuk membolehkan rempah kari meresap masuk ke dalam daging kambing.
4. Masukkan santan dan air rebusan daging kambing. Sukatan santan dan air rebusan terpulang kepada masing-masing. Masukkan serai, daun kari dan air asam jawa. Kacau santan dengan api yang perlahan untuk mengelakkan santan pecah. Tengok kuah kari samaada oren pekat atau cerah, so kena adjust dengan rempah kari daging.
5. Biarkan daging kambing empuk sepenuhnya. Masukkan perasa dan garam secukup rasa. Bila rasa da ok, boleh dihidangkan.

Senang bukan? Selamat mencuba.

Monday, June 20, 2011

Monday, June 6, 2011

Template Blog Berwajah Baru

Adoooyaaaaaiiiii, punya la lame aku tak update blog siap bersawang. Macam tu la kalau terlalu sibuk dengan hal-hal keduniaan. Bagi mengelakkan kesawangan blog yang keterlampauan, aku pun mengambil inisiatif untuk memberikan kesegaran kepada laman blog aku ni. Jeng jeng jeng, inilah hasilnya. Yahooooo, my blog new look. Jangan jeles yaaa.

Kepada mereka-mereka di luar sana yang berhajat untuk melakukan perkara yang sama, sila lawati alamat seperti yang tertera dibawah:

http://www.pyzam.com/

Everything is there. Tinggal nak copy paste code template je. Senang bukan? Hanya memerlukan usaha dan kesabaran dalam mencari template yang sesuai je.

Oleh kerana template telah berwajah baru, link-link yang aku save dalam blog terdahulu telah di overwrite. Habis semuanya.

Kepada mereka-mereka yang melawat blog aku hanya untuk mengupdate isu-isu semasa yang bergolak dalam negara atau yang berkaitan hobi masa lapang seperti menanam orkid dan memancing, aku memohon maaf kerana link tersebut telah hilang. Link-link blog member-member pun dah terburai di rangkaian. Maaf yer aku bukan sengaja.

Aku cuba menjejak kembali link-link tersebut dan aku terpaksa memulakannya dari bawah. Doakan semoga aku berjaya. Aminnnn....

Thursday, April 28, 2011

Friday, April 15, 2011

Murah Siot.....

Hari khamis yang lepas, bole pulak isteri aku ngidam nak minum air barli. Sayang bini punya pasal, aku gagahkan juga mencari. Pikir punya pikir, plan punya plan masa on da way balik keje, aku singgah sekejap Giant Bandar Bukit Puchong.

Sekali lain yang dicari lain pulak yang dapat... Tak patut tak patut. Cer view sikit picture kat bawah. Musti korang pikir, apa la yang bagus sangat. Ni aku nak cer sikit, cuba korang zoom kat price buku tuhh. Murah siot. Kalau kat kedai-kedai buku seperti MPH, kinokuniya, mahal tu harganya.. Hua hua hua.

Buku Chef Wan = RM14.90 berbanding harga asal RM67.20



Buku Chef Ismail = RM9.90 berbanding harga asal RM39.90



So tanpa memikir panjang aku sambar kedua-dua buku diatas nihh. Alhamdulillah bertambah lagi koleksi buku-buku masakan aku. Semoga kehadiran buku-buku ini akan memantapkan kemahiran memasak aku. Nak masuk kelas kulinari, sibuk la pulak... Buku-buku masakan la sumber rujukan.

Ni aku nak buat marketing percuma, kepada sape-sape yang berhajat untuk mendapatkan buku yang berkualiti ni dengan harga yang murah sila la berkunjung ke Giant Bandar Bukit Puchong. Cari booth yang jual buku-buku. Sampai bila booth ni akan berada di situ aku tak tahu. So sape cepat dier dapat..

Thursday, April 14, 2011

Member Accountancy UPM 2002

Punya la buhsan, aku taip la nama sendiri kat pakcik google pastu klik search.... Aku klik la kat link tuhhh, sekali jumpa gambar aku dan biodata diri... Klik punya klik sekali kuar gambar-gambar member lama masa belajar kat UPM. 2011-2002 = 9 Tahun woooo. Pejam celik pejam celik da 9 tahun aku tinggalkan UPM.

Ini linknya : http://memori2002.tripod.com/members2.htm

Tengok punya tengok masing-masing muka da lain, termasuklah aku. Dulu bujang skunk da ade anak dua (macam tak relate je). Tak kisah la, blog aku ikut suka aku la nak tulis apa. Wakakakakakakaka.

Agak-agaknya apa la yang korang sedang buat skunk nihhh? Seb baik la ade FB, dapat la jugak tahu sikit-sikit pasal korang, walaupun aku tak berapa nak ambil tahu sangat... Kejam kejam...

Ada soklan bonus, sila teka mana satu aku?



P/S : Gambar-gambar yang ada kat sini aku dah edit, so sape-sape gambarnye tiada diatas jangan marah yerrr...

Wednesday, April 13, 2011

Nasihat Menasihati...

Aku copy & paste dalam fb.....

Ada 8 undang-undang untuk bahagia dunia & akhirat.......

1) Jaga Solat

2) Jangan Ada Benci ( Sentiasa memaafkan orang )

3) Buang Rasa Risau ( Fokus pada kemampuan diri )

4) Hidup "Simple" ( Bentukkan suasana bahagia )

5) Lebihkan Memberi ( Sentiasa menolong orang )

6) Jangan mengharapkan pemberian orang

7) Sentiasa ingat mati " Semalam sudah berlalu, besok belum pasti "

8) Redha dengan apa yang ada ( cuba untuk bahagia)

Tuesday, April 12, 2011

Telur Tiruan.....

Sila ambil perhatian!!!!!

Negara kita telah digegarkan dengan perkhabaran yang mengejutkan iaitu kewujudan telur tiruan. So hati-hati apabila membeli telur-telur yang berada di pasaran.

Berikut adalah perbezaan yang ketara wujud di antara telur asli dan telur tiruan..

Jom Skodeng......

Kejadian ni dah berlaku 2 weeks ago. Ada satu petang tuh, aku siram pokok-pokok di laman rumah. Sekali aku dengar bunyi burung... Kalau bunyi sekali dua aku tak kisah sangat sebab kat laman aku tuh memang tempat peberet burung main sebab ade banyak pokok buah-buahan. Tapi bunyi burung tu makin dekat makin clear bunyinyer. Aik ini tak boleh jadi.

Aku pun ape lagi mulakan pencarian. Selak punya selak, perggghhhh ade sarang burung beb.



Zoom in......

Zoom lagi........



Wahhhhhh, ada 2 anak burung da. Tak sangka lak ade burung sudi membuat sarang dan bertelur di pokok ajaib (miracle berry) aku. Yang paling aku tak sangka siap da menetas lagi. Cute je anak burung tuhh. Nak pegang tak berani la pulak. Nanti tak pasal-pasal aku kena serang ngan omaknyer.

Semoga diharapkan anak-anak burung tersebut selamat membesar dan berjaya terbang seperti burung-burung yang lain.

Pokok Orkid Berbunga 2

Speechless.... Layanzzzz.....



Monday, April 4, 2011

Baby Bok Choy Oyster...

Haaaaa resepi kali ini healthy dan simple giler. Sekali cuba pasti menjadi. Tapi kalau tak jadi, minta maaf la yerr. Kalau cuba berkali-kali tapi tak jadi jugak, dah tak yah buat membazir je. Kih kih kih.

Sape tahu sayur baby bok choy, sila angkat tangan..... Kalau tau, jawab dalam ati sudah. Sayur ni selalu dimasak dalam masakan cina. Sebab tu la nama famous dier, baby bok choy. Aku lak hanya panggil baby sawi je.... Untuk menyenangkan pemahaman korang berkenaan sayur baby bok choy, ni haaaa dierrrr gambarnya... Layannnnnzzzz



Dah tengok gambar mesti korang familiar kan?

Bila sudah tahu sayurnya mesti jugak tahu resepinya... So resepi time:

Bahan-bahannya (Resepi tuk makan 2 orang)
6-8 baby bok choy
500 ml air
1-2 sudu kecil sos tiram
1 ulas bawang kicik (optional) atau guna bawang goreng (hanya ditaburkan sahaja). Bole pilih mane satu idaman kalbu



Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan air dalam periuk hingga mendidih
2. Bila air dah menggelegak, matikan api dan terus masukkan sayur pastu tutup periuk dengan tudungnya. Biarkan hingga 5 - 10 minit pastu toskan airnya.

Untuk sos/kuahnya:

Masukkan sos tiram dan air secukupnya dan biarkan atas dapur (api hidup) sehingga sos tiram larut dan sebati.

Kalau guna 1 ulas bawang kicik, masukkan sekali. Kalau tak guna bawang kicik, biarkan sos tiram dan air sahaja. Kalau rasa da ok, tutup api. kalau tak ok, kena adjust-adjust sikit pakai air atau tambah sikit sos tiram.

Letakkan sayur baby bok choy yang telah ditoskan atas pinggan. Letakkan sos tiram yang dibuat di atas sos tiram tersebut. Sape-sape yang nak letak bawang goreng, boleh taburkan diatasnya.

Inilah hasilnya. Jeng jeng jeng. Marbeles....





Senang bukan? Boleh jugak gunakan resepi yang sama untuk buat baby kailan oyster..

Selamat mencuba......

Monday, March 21, 2011

Pari Asam Pedas

Orang kata asam pedas yang paling sedap adalah kat melaka. Macam-macam jenis asam pedas ade. Berikut adalah contoh-contoh protin yang digunakan (yang dalam pengetahuan aku, mungkin ade yang lain. aku bukan pakar) dalam menyediakan asam pedas. Ikan semilang, ikan kembung, ikan merah, ikan terubuk, ikan pari, ayam pun boleh jugak. Perggghhh meleleh siot air liuk. Tapi ape yang aku nak war-war kat sini adalah pari asam pedas. Tapi kalau nak buat guna protin lain bole jugak just tukar ikan pari tu kepada protin-protin yang aku sebut kat atas. Resepi same... He he he.

Kita berbalik kepada tajuk diatas. Asam pedas ade macam-macam. Ade yang kaler oren, ade yang kaler merah. Aku pulak tak kisah mane-mane pun bole. Janji konyang. Senang je nak buat asam pedas nih....

Bahan-bahannya:

Seekor ikan pari dalam berat 500gram (belah 4)
5 ulas bawang kecik
3 ulas bawang putih
1 bijik bawang besar
1 atau 2 sudu besar cili giling... kalau rajin anda boleh proses cili giling anda secara manual menggunakan cili kering. he he he
Serbuk kunyit atau 1 inici kunyit hidup
Air asam jawa (bergantung kepada selera masing-masing)
Daun kesum
Bunga kantan
Garam
Perasa
Air secukupnya (kalau nak kuah asam pedas pekat kurangkan air)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya:

Bawang kecik, bawang putih, bawang besar dikisar
Panaskan minyak pastu tumis bahan-bahan yang dikisar
Bile da de bau masukkan cili giling, biarkan ia masak sebentar
Masukkan air dan kunyit dan biarkan ia mendidih
Masukkan ikan pari, daun kesum dan bunga kantan
Masukkan air asam jawa, garam dan perasa secukup rasa
Bile ikan da masak, boleh dihidangkan....

Ni contoh pari asam pedas versi aku...



Kalau nak lagi senang, anda bole cari asam pedas adabi segera seperti gambar di bawah:



He he he.. Senang bukan? Selamat mencuba......

Tuesday, March 15, 2011

Nyot....Nyot....

Kalau tengok title entry len macam je bunyinya. Ha ha ha... Siapa yang berpikiran blue, cam tu la jadinya. Kan da kena speedtrap pagi-pagi nihhh. Jangan mare yerr..

Apa-apa pun yang aku nak citer kat sini ialah pasal budak-budak hisap sogek atau puting. Al maklum la masa tengah membesar (berumur 1 tahun dan 2 tahun dan mungkin jugak 3 tahun) memang benda alah ini diperlukan kerana time ni gigi budak-budak baru nak tumbuh and gusi gatal. Tapi kan doktor cakap sogek ni tak bagus tuk budak-budak kerana akan menyebabkan pertumbuhan gigi budak-budak jarang.

Aku lak peduli hapa janji anak-anak aku senyap. Wakakakaka kejam punya bapak. Ni gambar anak-anak aku masa hisap sogek suatu ketika dahulu. Jeng jeng jeng, layanzzzz.....

NURIN


ALYA


Time ni, anak-anak aku dan sogek tidak dapat dipisahkan. Bagaikan aur dengan tebing. Perggghhh punya la akrab hubungan istimewa anak-anak aku dengan sogek. Hilang je beli baru, hilang je beli baru. Siap aku belikan rantai tuk ikat sogek anak-anak aku supaya tak tercicir. Tapi bole jugak hilang, pelik tul la aku. Itu satu hal.

Hal lain lak kalau salah sorang hilang sogek, mereka akan berebut antara satu sama lain. Macam-macam petua aku amalkan tuk menghentikan hisap sogek oleh anak-anak aku. Salah satu nya ialah dengan menyapu asam jawa di sogek/puting tersebut. Mula-mula berjaya jugak, tapi lama kelamaan anak-anak aku da boleh terima aku sapu asam jawa kat puting... Adooohhhh misi gagal.

Ada satu hari tuhhh, masa kat dalam kereta on da way nak balik puchong. Entah macam mana aku baru sedar sogek alya sulah hilang. Ape lagi alya rebut sogek nurin. Mula la perebutan sogek di antara adik dan kakak. Disebabkan niat aku nak hentikan amalan hisap sogek anak-anak aku, maka satu plan telah dirancang. Akupun naik hangin satu badan, aku rampas sogek tuk pastu aku buka tingkap kerete, pastu aku buat cara-cara memang nampak real aku buang sogek tuhhh. Aku sorok sogek tu kat tepi aku. Pastu dua-dua anak aku tergamam. Masing-masing mengamuk la. Bile masing-masing da penat, ape lagi melepek kat mama dier la... Pastu terus aku tak bagi sogek. Ade la dalam seminggu jugak baru la leh hidup tanpa sogek. Tapi macam-macam dugaan jugak la kena hadapi. Yes berjaya jugak akhirnya. Alhamdulillah.......

Alya Dulu & Alya Sekarang

Alya berumur 2 bulan...



Alya berumur 3 tahun...



Anak-anak dara P.E Da Legend....



Agak-agak bila la boleh tambah lagi nihhh? :)

Friday, March 11, 2011

Nurin Dulu & Nurin Sekarang...

Nurin ketika berumur 10 bulan...



Nurin ketika berumur 3 tahun 10 bulan...



Nanti akan menyusul pulak topik Alya Dulu & Alya Sekarang. Layannzzzz

Wednesday, March 9, 2011

Cuci Mata - Pokok Buah Ajaib / Miracle Berry

Tu la tanah kat depan rumah sekangkang kera. Segala benda nak tanam. Nak tanam pokok atas tanah, tanah pulak tak sesuai. Biasa la kalau dah bekas lombong dijadikan tapak perumahan, ujan lebat sikit je air bertakung... Untuk makluman korang, ini tidak bagus untuk akar-akar pokok sekiranya air bertakung kerana akan menyebabkan akar pokok reput sekaligus mati...

Jadi sebagai alternatif aku tanam pokok-pokok dalam pasu. Salah satu pokok yang berada dalam jagaan aku dengan menggunakan teknik ini ialah pokok buah ajaib atau orang putih cakap miracle berry. Sebenanya ade cerita disebalik nama tersebut. Mesti korang nak tau kan? Haaaa kalau nak tau, malam rabu datang rumah aku. Jangan lupe bawak ayam golek 3 ekor.... Takde la aku gurau je...

Kita layan dulu dan amati rupa pokok buah ajaib. Ada tak apa-apa yang pelik sehingga orang panggil pokok tu pokok buah ajaib. Cuba ce cer skit kat aku.....



Sebenarnya begini, orang menggelarnya begitu kerana apabila buahnya dimakan akan terasa manis melekat di tekak sehingga 3-4 jam. Sehingga kalau makan makanan pahit pun, rasa manis di tekak tidak terjejas. Haaaa pelik bukan. Itu la kenyataanya, kerana aku sendiri telah mencubanya. Kepada sesiapa yang tidak kenal buah pokok ajaib, ni aku attachkan kat bawah. Buahnya kalau masak akan kaler merah....



Kalau ada sesiapa mempunyai petua, macammana nak bagi pokok berbuah lebat dapatkan berkongsi maklumat disini.....

Cuci Mata - Pokok mulberi

Selain anggur, pokok mulberi juga sedang berbuah. Anak-anak aku memang gemarkannya. Sampaikan lalu je tepi pokok mulberi mesti mereka akan minta buah mulberi masak dipetik.



Perggghhhhh baru tengok gambo, da meleleh liuk.... Wakakakakakaka

Cuci Mata - Anggur

Untuk makluman korang, kat umah aku ni sekarang tengah musim buah anggur... Buktinya gambar dibawah. Sorry gambar kabur, al maklum la handphone murah.



Insyaallah dalam masa 1 bulan setengah hingga 2 bulan lagi buah anggur masak. Diharapkan juga semoga rasa buah anggur bertambah baik...

Cuci Mata - Pokok Kedondong

Layan gambar sudah. Speechless....







Thursday, March 3, 2011

Sambutan Hari Lahir Nurin & Alya



Kejadian (gambar di atas) berlaku ketika Hari Raya Cina yang lepas. Aku dan isteri telah merancang untuk menyambut hari lahir Nurin & Alya di kampung isteriku di Kota Tinggi Johor. Untuk makluman korang, Nurin telah berumur 4 tahun dan Alya pula berumur 3 tahun. Sekejap betul masa berlalu. Penat lelah aku dan isteri menjaga anak-anak selama ini telah membuahkan hasil. Hasil yang tidak dapat diukur dengan wang ringgit. Kini anak-anakku telah menjadi teman, gelak ketawa sedih suka duka bersama. Walaupun makin besar makin ragam. Itu semua asam ragam kehidupan...

Aku mendoakan semoga anak-anakku menjadi solehah dan dilindungi keselamatan di dunia akhirat. Aminnnnn....

Tuesday, March 1, 2011

Saman ekor: Ketahui hak anda Oleh Zulhazmi Shariff

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

Copy from http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=31104%3Asaman-ekor-ketahui-hak-anda&catid=96%3Afokus-khas&Itemid=134

Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.

(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku. Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda... TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.

Apa komen anda berkenaan perkara ini? Anyone?

Friday, February 25, 2011

Pokok Orkid Sudah Berbunga... yahoooo....

Asik cerita pasal masak je, kali ni aku cerita pasal aktiviti masa lapang aku lak.

Dalam entry yang lepas, aku ada cerita pasal aku beli 5 pokok orkid di Pesta Floria 2010 di Putrajaya. Kalau korang tanya aku apa nama pokok orkid yang aku beli tuhhh, terus terang aku cakap aku memang tak tahu namanya. He he he, aku tahu beli je. Tapi kalau nak gambarannya, pokok orkid ni kena gantung sebab akarnya berjurai-jurai panjang ke bawah. Aku rasa peminat orkid mesti tau ghupenye camne.

Satu pokok orkid telah diberikan kepada mak aku. So pokok orkid dalam jagaan aku ada 4 sahaja. Dalam entry yang lepas jugak aku ade cerita 2 pokok orkid aku telah mengeluarkan bunga. Perghhhh cantik sungguh ciptaan Allah Taala. Ni aku keudarakan kembali gambar bunga orkid yang mekar kembang pada satu ketika dulu… Macam lame je kejadian tuhhh. Padahal taun lepas je. Wakakakaka… Layannnzzzz





Sekarang ni pulak 2 lagi pokok orkid aku dalam proses berbunga. Mesti ko tertanya-tanya kan camne aku leh tahu. Sebabnya putik bunga orkid telah keluar la. Adoooyaaaiiii itu pun nak kena bagitahu ke... Kih kih kih, jangan mara yer. Saje gurau-gurau di pagi jumaat ni. Alhamdulillah, selama ini usaha aku penat lelah jaga pokok orkid telah membuahkan hasil. Buktinya akan menyusul kemudian.. Jeng jeng jeng. Nak bagi surprise sikit.

Orang kata nak jaga pokok orkid susah la, leceh la, itu la, ini la, macam-macam hal. Demi menyahut cabaran apa yang orang kata, aku pun menjinak-jinakkan diri dalam aktiviti ini. So far so good. Apa yang boleh aku simpulkan disini ialah nak jaga pokok orkid takde la sesusah seperti yang diperkatakan oleh orang. Apa yang perlu ialah ilmu dan kesabaran. Nak cari ilmu senang je, taip je pokok orkid kat pakcik google ke, atok yahoo ke, bapak mozilla ke, haaaa terus keluar. Macam-macam ada.

Ni aku bagi tips sikit untuk dikongsi bersama-sama dengan korang. Kalau ada sesiapa yang lebih expert dalam penjagaan pokok orkid, mungkin jugak boleh berkongsi informasi anda disini. Maaf kalau ada kekurangan kerana saya budak baru belajar. Tips-tipsnya ialah:

1. Masa nak beli pokok orkid kena tahu yang mana satu pilihan hati, samaada nak pokok orkid yang boleh tahan panas cahaya matahari atau sebaliknya. Tapi kebiasaannya, pokok orkid yang tak boleh kena direct panas cahaya matahari bunganya lebih cantik dan menawan dan rega dier lebih mahal sikit. Yang aku punya kat atas ni, tak boleh kena direct panas cahaya matahari. So pikir-pikir la.

2. Elakkan semut dan siput babi bertapa di pokok orkid anda kerana ia akan merosakkan akar (semut) dan daun muda pokok orkid (siput babi). Untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku, aku mengesyorkan pokok orkid digantung.

3. Pokok orkid perlu disiram setiap hari. Kalau pemalas macam aku ni, sekali sehari sudah mencukupi tambahan pulak pokok orkid aku tak boleh direct panas matahari. Tapi kalau pokok orkid yang ditanam direct kena panas cahaya matahari, disyorkan 2 kali sehari iaitu pagi dan petang.

Sekiranya pokok orkid berbunga, anda dinasihatkan supaya tidak menyiram bunga pokok orkid kerana amalan ini akan memendekkan jangka hayat bunga orkid tersebut. So kalau nak siram, siram di batangnya dan akarnya sahaja. Berbaloi-baloi kalau bunga orkid leh tahan sampai sebulan dua. Hari-hari tengok keindahan ciptaan Illahi.

4. Baja seminggu sekali kerana baja adalah sumber pemakanan untuk orkid. Sukatan baja jangan banyak nanti pokok orkid boleh mati. Sila amalkan ayat ini:

“Weakly weekly”



Ini sahaja tips untuk kali ini. Kalau aku ada info terbaru, nanti aku update eik. Calooooo...

Wednesday, February 23, 2011

Masak Udang Lemak Cili Api

Masak lemak cili api merupakan makanan kegemaran orang Negeri Sembilan. Macam-macam menu masakan boleh disediakan menggunakan base masak lemak cili api. Contohnya ayam masak lemak cili api, ikan keli salai masak lemak cili api, daging salai masak lemak cili api dan lain-lain lagi (aku tau tu je). Kalau nak tahu yang lain-lain kena la bertapa kek Istana Menanti selama 3 purnama (bape lame tuhh, aku pun tak tahu). Haaaa itu jam memang korang da jadi pakar dalam masakan Negeri Sembilan. Perggghhh cerita macam tarap-tarap jadi doktor pakar O&G je… Hu hu hu…

Apa-apapun entry pada kali ini aku nak story sikit pasal aku masak udang lemak cili api. Yum yum yum… Aku ingatkan susah la sangat nak masak udang lemak cili api, sekali senang daaa.Korang bole try resepi aku ni. Pastu kalau da terer masak lemak cili api secara tidak langsung korang bole tukarkan udang kepada ayam ke, ikan keli salai ke, daging salai ke untuk menvariasikan menu masakan. Bijak, bijak anak sape la ni… Hihihi… Ok, resepi time…

Bahan-bahannya:

Udang setengah kilo
5 ulas bawang kecik
3 ulas bawang putih
3 biji cili api, nak lagi pedas bole letak lagi banyak. Itu kicik punye hal la. Kalau tak nak letak pun takpe, mane tau kot-kot ade anak-anak yang tak makan pedas.
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit
1 peket kecil santan segar, bole jugak guna santan kotak
Air kosong, nak letak berapa banyak ikut suka hati bergantung kepada kepekatan kuah lemak yang kita mau. Ada yang suke pekat ada pulak yang suka cair. Anda bagaimana?
2 keping asam keping atau leh ganti belimbing buluh atau mangga muda atau bacang muda atau air asam jawa just untuk bagi masak lemak cili api masam sikit je. Kalau tak nak letak pun tak pe.
1 helai daun kunyit
2 batang serai
Garam dan perasa secukup rasa
2 cili merah dipotong tengah tuk bagi nampak menarik, dalam erti kata lain tuk presentation je… he he he…

Cara-cara membuatnya:

Bawang kecik, bawang putih, cili api, kunyit hidup dan halia diblender
Masukkan santan dan air dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah diblender
Pasang api slow supaya santan masak dengan sekata
Bile da menggelegak masukkan serai dan daun kunyit
Masukkan udang
Masukkan asam keping atau lain-lain bahan yang seangkatan dengannya. Kalau nak masukkan.
Masukkan garam dan perasa secukupnya.
Agak-agak udang da masak bole masukkan cili merah pastu tutup api.
Pastu bole dihidangkan.

Senang bukan? Selamat mencuba.

Thursday, February 17, 2011

AMARAN : Wabak demam dan batuk sedang melanda

Dua minggu lepas saya demam dan batuk. Minggu lepas anak perempuan saya pula yang kena. Minggu ni anak lelaki saya. Tempat kerja saya pun sama, seorang demi seorang MC, ada yang masuk wad. Rupa-rupanya di Singapura dah isytihar wabak batuk, selsema dan demam sedang melanda, tapi kenapa tak kecoh di Malaysia? Mungkin semua pihak dan media sedang sibuk di DUN Tenang agaknya.

Kawan saya yang masuk hospital kata, doktor menasihatkan para pesakit jangan sekali-kali makan buah …… yang banyak terdapat sekarang kerana ianya banyak mengandungi bahan kimia dan memburukkan lagi kesihatan kita semua.

Alhamdulillah, anak-anak saya sudah mula pulih. Banyakkan beri minum air kosong yang masak. Air kelapa amat baik untuk demam terbukti sejak dahulu dan secara saintifik, insyaAllah. Ada tanda demam, jumpa doktor terlebih dahulu untuk dapatkan diagnos dan rawatan.

Singapore
Jan 21, 2011
COUGHS, COLD, FEVER AT EPIDEMIC LEVEL

UNUSUALLY large numbers of people are falling ill with sore throats, the common cold, fever and diarrhoea - numbers large enough to classify the infections as an epidemic.

Last week, polyclinics saw more than 20,000 patients with such problems - an indication that the infections have passed the epidemic threshold and are now spreading rapidly in the community.

Polyclinics see roughly 20 per cent of primary care patients, so the Ministry of Health (MOH) uses its patient numbers to gauge the level of infectious illnesses in the country.

When the numbers at polyclinics top 17,032 cases a week in the case of acute respiratory infections (ARI), it is severe enough to be classified as an epidemic.

Last week, 18,377 patients turned up at polyclinics with ARI, a term used to cover a range of infections such as the common cold, influenza, bronchitis and pneumonia. This is almost 1,000 cases more a day than the norm.

In fact, the number of such patients at polyclinics jumped from 2,842 a day the previous week to 3,341 last week.

http://www.straitstimes.com/BreakingNews/Singapore/Story/STIStory_626609.html

Friday, January 21, 2011
SINGAPURA ISTYIHAR BATUK, SAKIT TEKAK DAN DEMAM SEBAGAI EPIDEMIK: 20,000 PENDUDUK DAPATKAN RAWATAN SETAKAT INI

KENAIKAN mendadak pesakit mengalami batuk, sakit tekak dan demam di Singapura, telah memasuki tahap epidemik atau wabak.

Ini berikutan hampir 20,000 pesakit mendapatkan rawatan di Poliklinik negara itu sehingga kini dan kenaikan mendadak pesakit dikesan apabila angkanya mencecah 3,341 orang sepanjang minggu lalu.

Jumlah itu meningkat berbanding 2,842 orang pada minggu sebelumnya. Di negara itu, jumlah pesakit yang didafttarkan melebihi 17,032 orang bagi satu-satu jenis penyakit akan dikatogerikan sebagai wabak.

Kini angka itu dijangka akan terus meningkat dan Kementerian Kesihatan telah mengambil langkah perlu menangani wabak Acute Respiratory Infection (ACI) itu yang dikatakan datang menyerang rakyatnya secara tiba-tiba.-ST

http://singalautmetro.blogspot.com/2011/01/singapura-istyihar-batuk-sakit-tekak.html

Kari Kepala Ikan Jenahak.

Seperti yang kita semua sedia maklum, kari kepala ikan memang famous di restoran-restoran mamak/maplay. Tapi sayangnya aku tak pernah pun makan kari kepala ikan di restoran mamak kerana aku telah dimomokkan dengan macam-macam hal yang menakutkan. Setelah sekian lama memendam rasa akhirnya terbuka pulak hati nak rasa kari kepala ikan di restoran original kayu di Petaling Jaya. Mana taknya yang pujuk aku makan adalah isteri aku. Cair la jugak.. Rasa punya rasa, sedap jugak kari kepala ikan nihhh, memang layan wooo.

Lepas tu aku di perkenalkan oleh member, ade satu port lain kari kepala ikan, melayu + islam masak. Haaa ini aku tak pikir panjang. Ape lagi try la. Not bad jugak. Tarap-tarap kari kepala ikan mamak ala masakan melayu.

Sesiapa yang berhajat mencari port ni, ia terletak berdekatan dengan INTAN PJ dan pusat latihan pembangunan sumber manusia Bank Negara Malaysia. Haaa da dokek boto tuhh. Betul-betul depan stesyen minyak Shell. Sebelah stesyen minyak shell tu adalah stesyen minyak Caltex. Depan stesyen minyak Caltex tu ade KFC. Sebelah KFC adalah asrama kolej MAHSA. Kalau korang jumpa semua ape yang aku cakapkan ni boto la tuhhh.

Bila dah rasa mesti mau cuba masak sendiri. Apa lagi mulakan projek arrr. Bermula la kisah aku beli kepala ikan jenahak di pasar borong selangor. Perghhhh rm15/kilo. Pastu berat kepala ikan tu 1.5 kg. Korang kira2 la sendiri bape aku kena bayar... Huhuhu. Teringin punya pasal, takpe tutupkan mata sebelah. Sape-sape yang tak kenal ikan jenahak, ni gambarnya aku lampirkan dibawah:



Sampai je rumah aku pun cuci kepala ikan tu baik punyer. Cuci ngan air limau nipis + asam jawa tuk hilangkan bau hanyir ikan. Kalau ikan fresh cuci guna air paip sudah cukup. Ikan jenahak yang aku dapat ni memang la nampak macam fresh tapi bau dier harum betul. Ape la bahan awet yg diaorang taruk. Korang tau tak?

Lepas da cuci bersih, apa lagi resepi time la... Bahan-bahannya:

Kepala ikan jenahak. Kalau nak guna ikan merah pun bole jugak.
5 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 4 beradik iaitu kayu manis, buah pelaga, cengkih & bunga lawang
2 peket serbuk kari ikan jenama Baba's. Baru la rasa kari ikan ala-ala mamak
1 santan kotak. Nak lagi best beli santan fresh arrr. Tapi takut gak sebab santan fresh bukan leh percaya sangat fresh dier sebab da campur chemical seperti yang didedahkan oleh TV3
Daun kari
Perasa stok ayam + garam secukup rasa
Air asam jawa tuk bagi dier masam-masam sikit

Cara-cara membuatnya:

Bawang kecil, bawang putih dan halia dikisar
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan dikisar
Bila dah naik bau, masukkan rempah 4 beradik
Pastu masukkan serbuk kari ikan Baba's
Pastu masukkan santan + air. Sukatan air bergantung kepada kepekatan kuah lemak yang diingini. Kalau nak cair lebih masukkan air lebih, kalau tak masukkan air sikit je.
Api dapur jangan kuat dan hendaklah sentiasa dikacau untuk memastikan santan masak sekata
Lepas mendidih masukkan kepala ikan jenahak. Masak ikan sehingga betul-betul masak. Kalau tak nanti makan ikan tak syok wooo, makan ikan mentah. Mau kaaaa?
Masukkan daun kari
Masukkan stok ayam, garam & air asam jawa. Kalau da rasa ok, boleh la dihidangkan.


Ini hanya ilustrasi kari kepala ikan yang telah siap dihidang. Bukan gambar kari kepala ikan jenahak aku yer....

Senang bukan? Selamat mencuba yaaa

Wednesday, February 16, 2011

Kerabu Sotong...

First time aku rasa kerabu sotong adalah di cafe Akademi Pengajian Islam di UM. Kali ke 2 aku rasa adalah di restoran vicchuda puchong. Boleh tahan jugak rasanya. Selama ni aku hanya rasa kerabu mangga dan nasi kerabu. Eh nasi kerabu termasuk dalam kaum kerabu jugak kaaaa? Tak kisah la, aku bukan pakar jenis-jenis makanan pun, so ade aku kesah (bak kate green apple). Hua hua hua.

Masa aku menikmati cuti maulidur rasul di rumah aku terpikir nak buat sotong kerabu lak. Perggghhhhh ape lagi bukak buku resepi + ingat-ingat resepi omak aku buat kerabu mangga. He he he. Setelah dicombine maka terjadilah resepi kerabu sotong versi aku.

Ini bahan-bahannya (korang agak-agak la nak bubuh banyak mana):

Sotong (6 ekor sotong sudah cukup tuk makan 2 orang) - dipotong kecik-kecik setengah inci dan dibasuh bersih
2 bijik bawang kicik dihiris nipis
1 bijik tomato dipotong dadu
Hirisan bunga kantan
Hirisan umbut serai
Hirisan daun sup
Perahan air lemon
Sedikit udang kering ditumbuk halus
Sedikit gula
Sedikit stok ayam

Cara-cara membuatnya:

Sotong direbus selama 4-5 minit selepas air didih. Jangan pulak air lom didih korang da rebus pastu lepas 5 minit tutup api. Nanti ade yang makan sotong kerabu ala sushi. Jangan rebus lama-lama, nanti sotong liat. Lepas rebus toskan sotongnya.
Masukkan semua bahan-bahan diatas dan gaulkan.
Kalau nak crunchy-crunchy bole masukkan ikan bilis goreng.
Taraaaaa, sulah siap. Senang bukan.

Selamat mencuba.

Maulidur Rasul 1432 Hijrah

Setiap tahun warga malaysia yang beragama islam akan menyambut maulidur rasul. Maulidur rasul memberi maksud (rujukan di wikipedia):

Mawlid (Qur'anic Arabic: مَوْلِدُ النَبِيِّ‎ mawlidu n-nabiyyi, “Birth of the Prophet”

Dalam erti kata lain, maulidur rasul disambut untuk meraikan hari kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Umpama kita celebrate birthday mak ayah, suami isteri, anak-anak, cucu-cucu dan cicit-cicit. Cuma yang membezakan ialah maulidur rasul dapat cuti umum. Kita, kalau nak celebrate birthday sendiri, sendiri amik cuti la... Huhuhu.

Last but not least, semoga kehadiran maulidur rasul pada tahun ini akan memberi kita (diri aku sendiri, isteriku, anak-anakku) keinsafan dan menjadikan nabi muhammad s.a.w sebagai contoh terbaik dalam mengharungi liku-liku kehidupan yang penuh dengan cabaran dan dugaan. Aminnnn....

Monday, February 14, 2011

Scallops...

Aku selalu layan rancangan memasak di AFC. Tengok makanan diaorang memang menyelerakan. Presentation pun menarik. Al maklum la yang masak semua masakan tu chef-chef hebat. Tapi yang tak boleh blah bile guna ingredient wine & pork, adoooyaaaiiii harem wooow.

Last sunday, aku pergi pasar borong selangor. Ape lagi memborong la ape-apa barang dapur yang dah kehabisan tambah lagi barang-barang basah. Seperti biasa la, wusya-wusya seafood sekali ternampak scallops. Sape-sape yang tidak tahu haaaa ini ghupe scallops. Orang utara panggil scallops ni siput kemudi. Ada orang utara disini, sila sahkan ape yang aku cakapkan...



Dalam rancangan realiti top chef, protin ini merupakan salah satu kegemaran masakan chef yang mengambil bahagian dalam rancangan itu. Alamak melalut meleret-leret lak aku.

Masa kat pasar aku beli la scallops 1 kilo, leh tahan jugak harganya. Siap aku tanya akak yang jual scallops tu, nak masak scallops camne.Jap lagi aku ceritakan resepi dier + dimodified oleh aku. Sampai je rumah aku mulakan projek. Dari basuh scallops sampai aku siap masak. Licin woooo todap..

Ok, skunk resepi time:

1 kilo scallops dibasuh bersih - kalau tak bersih nanti ade yang gigit pasir, mau ka?
5 ulas bawang kicik
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia (terpulang)
1 batang serai di ketuk
telur 2 bijik
sos cili
sos tiram
1 cili hijau/cili merah dibelah dua atau cili padi untuk kepedasan maksimum. Huhuhu
stok ayam
garam secukup rasa
lemon tuk asid (kalau seafood ni elok guna lemon bak kata tom collicolio - top chef head judge)
hirisan daun sup untuk hiasan

Cara memasak:

Blend bawang kicik, bawang putih & halia.
Tumis bahan-bahan yang diblend.
Masukkan sos tiram, sos cili, serai & cili.
Perah lemon... Agak-agak la nak perah banyak mane
Masukkan stok ayam & garam secukup rasa.
Pastu baru masukkan scallop & kacau pastu tutup kuali. Tunggu 4-5 minit.
Pecahkan telur pastu kacau. Bile telur da masak menu boleh dihidang....

Lupa lak nak namakan resepi. Disebabkan resepi ni aku yang buat aku namakan 'Scallops masak telur ala cili crab'. Selamat mencuba.

Wednesday, February 9, 2011

Gong Xi Fa Cai

First of all aku nak wish Happy Belated Gong Xi Fa Cai kepada seluruh warga cina di malaysia khususnya dan warga cina di seluruh dunia amnya.

Last week aku cuti seminggu wooo. Mana taknye, ari selasa cuti hari wilayah, khamis & jumaat cuti raya cina pulak. Aku pun ape lagi apply cuti untuk hari senin & rabu la. Pastu dapat la straight cuti dari hari sabtu ke ahad (seminggu)... hua hua hua, bijak x aku?

Tapi semua da berakhir. Kojap bonar rasa cuti tuh, tak puas. Nak tak nak ari senin lepas aku da start keje. Seb baik la tak lewat masuk keje. Sikit lagi nak terlajak tido.. Kih kih kih

Aktiviti masa hari cuti lepas:

1. Servis repair kete omak

Alang-alang omak aku dah amanahkan untuk aku serviskan kete dier memang macam-macam la aku buat. Tukar minyak itam, oil filter, minyak gear, coolant, spark plug, cuci air filter dan timing belt (sebab masa bawak dier bunyi nyaring, tapi kejap-kejap je). Sekali member woksyop cakap timing belt bole guna, tayah tukar. So dier calitkan grease sikit kat timing belt tuhh. Perghhhh mujarab betul, no bunyi-bunyi bising lagi. Alhamdulillah...

2. Servis kete sendiri.

Servis da cantek da, enjin da mantop tuk dibawa jalan-jalan siap cadang-cadang nak balik johor nak bawak kelisa je. Sekali kondisi kenderaan tidak baik. Steering rack problem lak (impact dari eksiden tempoh hari) so terpaksa la pinjam kete omak den. Tima kasih banyak kepada omak den kerana memberi pinjam kete. Nanti balik johor nak pinjam lagi eik... Kih kih kih

3. Jalan-jalan kat nurseri sungai buloh cuci mata.

Macam-macam pokok limau ada. seb baik la takde point nak beli, kalau tak memang aku da sambar satu. Cantik sungguh pokok-pokok limau nyer. Selain pokok limau, banyak jugak pokok orkid jenis bunga yg bosar2, geram je tengok.. Memandangkan bajet tak besar, aku beli 2 pokok iaitu pokok lada hitam & pokok mas cotek jantan. Nak tambah koleksi pokok-pokok sediaada.. He he he

4. Pergi house warming adik aku kat seremban

Din (adik aku) buat house warming masa ari khamis (raya cina). Aku hingatkan jalan highway PLUS tak jem, sekali jem teruk wooo. Kalau ikutkan jalan dari bandar baru bangi ke seremban bape kilo je. Imagine la kalau speedmeter tu naik 10-20km/jam bile mau sampai. Last-last aku amik keputusan nak ikut jalan lain. Nampak je signboard bukit mahkota terus masuk kiri. Pastu plan nak keluar kat nilai 3, sekali wusya jalan jem lagi. Apa lagi cari jalan nak masuk LEKAS la. Alhamdulillah akhirnya berjaya. Pastu bila da kuar exit seremban jem lagi... adoooyaiiii. bertolak kul 10.45 sampai kul 1.15. Sampai-sampai je bacaan yasin da setengah.. Huhuhu. Sori yer papatok, mamatok, uncle don, uncle boy, konit sebab sampai lewat.

Masa house warming ni aku telah memportluckkan udang goreng tepong. Ni la resepi tuk tepongnya kalau ade sape2 nak try buat:

a. Tepong gandum
b. Tepong ayam KFC
c. Sebiji telur
d. Sedikit baking powder
e. Sedikit black pepper
f. Sedikit paprika
g. Sedikit oregano
h. Garam secukup rasa
i. Air yang secukupnya.

Pastu pandai-pandai korang campur + gaul. Nak yang keras ke yang lembut ke, citarasa masing-masing. Lepas tu udang tu kopek dan celupkan satu-satu dan digoreng sehingga kaler keemasan. Kalau nak rangup/garing, goreng gelap sikit. Nak lagi gelap pun bole goreng lagi lame la sampai dapur berasap-asap... :)

5. Balik kampung wife aku kat kota tinggi johor

Aku dan wife da lame bercadang nak celebrate birthday anak2 dara kami (bulan januari) di johor pulak. Sebab sebelum2 ni kami celebrate samaada di nurseri atau di bangi. Kek birthday choc indulgence disponsor oleh Mak Su Aisa. Wife aku lak masak spagetti + BBQ ayam. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Terima kasih kepada mereka yang terlibat dalam menjayakan acara ini.

Haaa bab ni yang paling best. Aku dapat peluang g mancen. Lame woo tak g, gian rasa. Ingatkan dapat la ikan-ikan mega bole dibuat panggang. Sekali rezeki tak menyebelahi aku. Setakat lepas gian baling umpan tarik umpan. Wakakakaka. Mungkin aku mancen waktu tu keadaan air tak berapa baik tambahan pula johor baru je lepas ditimpa ujan berhari-hari.Walaupun tiada ikan mega ditarik tapi kehadiran kupang, ketam, udang, ikan-ikan kecik sebesar telapak tangan dapat mengubat hati. Memang aku taler cukup2. Jangan jeles.

Itu sahaja coretan untuk kali ni.. Hope u all enjoy.. Adiosss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Birthday

  • Aku - 2 Oktober
  • Ma Mil - 19 Ogos
  • Nurin Hidayatullah - 10 Januari
  • Nurin Alya Fatihah - 21 Januari
  • Omak Aku - 21 September
  • Bapak Aku - 21 April