Tuesday, December 2, 2008

Jodoh Kita? Renung-renungkan dan selamat beramal....

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.
Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang.
Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita.
Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat.
Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.
Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang.
Allah maha mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat.
Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa
lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini.
Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.
Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama
masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan.
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.
Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama.
Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan.
Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang
terpaksa dipikul juga turut banyak?
Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja
asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu.
Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu.
Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi
yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.
Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun
perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari.. Dia datangkan petir dan kilat.. kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar.. Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Monday, December 1, 2008

Matahari ku....

Nape ntah aku suka sangat lagu agnes monica ni?

Apa kata kalau kite sama2 menonton video klip dalam youtube ini. Pastu sama2 la kite memikirkan jawapan bagi soalan yang ditanya diatas... Just klik kat link bawah ini...

http://www.youtube.com/watch?v=SLMGrux86L8&feature=related

Mungkinkah kerana orang nya?

atau;

Mungkinkah kerana senikata nya?

atau;

Mungkinkah kerana alunan lagu nya?

Jeng jeng jeng...... Aku pun enggak tau..... :)

Tuesday, October 28, 2008

Bosannya Hari Ni.....

Hari ni start masuk keje balik setelah bercuti 3 hari... Masuk keje macam blur2 je, siap otak jem tuhhh. Ini baru cuti 3 hari, lom lagi 2 bulan huahuahua.. Sebab syok sgt dok kat umah. Men ngan anak-anak, men ngan bini (hehehe), lepak-lepak kat depan umah, berkebun, tengok ikan flower horn aku makan cacing beku, syok nyerrr.. Tambahan pula anak aku nurin n alya makin membesar dan mereka semakin mengerti apa yang papa n mama nya cakap. Tu yang kalau nak cakap ngan bini aku yang censored2 kena eja perkataan tersebut. Kalau tak memang nurin asik cakap nak nak nak...... Lotih den nak melayannya.

Monday, October 13, 2008

How to know if the milk products made in China or Taiwan

With more and more milk products from China and Taiwan having problem. Here is a way to differentiate Taiwan made products and China made products : by looking at first three digits of its Bar Code.

If the 1st 3 digits are 690, 691 or 692 - China made....
If the 1st 3 digits are 471 – Taiwan made....


So kawan-kawan, if u love u'r child please make sure milk products not from China.....

Monday, October 6, 2008

Syoknyer Cuti.....

Untuk makluman korang, arini dan esok aku cuti.....Beshnyerrr. Ingatkan cuti ni bole la rileks-rileks tapi lagi penat rupenya. Mane taknyer masa ari cuti ni la aku kemaskini landskap depan umah, pastu berkebun belakang umah, dalam umah jangan citer la lagi la macam-macam aku buat. Tu yang penatnyer len macam skit. Kalau aku tak buat keje sume-sume ni sape lagi yang kena buat..Blakang aku jugak.. Nak amik bibik tak mampu la. Sape-sape yang baik hati nak pinjamkan bibik korang kat aku, silalah post komen korang kat ruangan yang disediakan. Aku sangat-sangat berbesarhati menerimanya. Hehehe

Sebelum aku cuti raya, aku ingat nak renew roadtax moto aku. Last-last tak boleh renew. hangin je waaaa.. Aku hingatkan ape la, rupe-rupenyer aku ade saman trafik yang lom lagi disettlekan.. Da lama da saman ni, aku hingat ade la 2-3 tahun yang lepas tapi baru sekarang diaorang tuntut. Untuk pengetahuan korang, JPJ da link ngan polis. Adohhhhh.. Time-time raya ni pulak polis-polis tuntut bayaran saman kat aku, mane la aku ade duit nak bayo.. Kalau stakat 10 sen 20 sen tu leh la, ni beratus-ratus daaaaa... Mane aku nak korek duit ni. Len la kalau raya ni aku dapat duit raya, memang aku g raya rumah satu malaysia, buat collection. Nanti leh la duit tu aku settlekan bayar saman Huahuahua.....

P/S : Jangan marah ye abg polis, nanti ade duit aku settlekan eik....

Monday, September 29, 2008

Ari ni aku kena jadi babysitter....daaaa

Sebenanyer kalau ikutkan da banyak kali aku kena jadi babysitter untuk anak-anak aku.. Tapi arini baru tergerak nak coretkan dalam blog aku ni.. Mane la tau kot-kot satu hari nanti anak-anak aku ni terbaca blog yang ditulis oleh papanyer....

Kalau ikutkan aku start cuti raya dari 27hb Sept -7hb Oct.. Tapi balik kampungnyer 30hb Sept. Sebab 29hb Sept bini aku kena keje lagi daaaa... Ingatkan 29hb Sept leh la buat ape-ape yang patut, servis kete ke, kemas-kemas umah ke, ape-ape je la yang berpaedah. Al maklum la nak rayer kena la rumah kemas-kemas sikit. Blakang babysitter tak dapat jaga anak-anak aku sebab dier nak balik kampung.. Addooooyaaaiiiii.. Kesimpulannyer aku la yang kena jaga anak aku.. Sape lagi kalau bukan aku yang kena jaga.. Bapa mithali la katakan..

Friday, September 26, 2008

Lawak Gaban Peringkat Ke-3

Keluhan seorang SUAMI:
Subuh, mandi nak pergi kerja.
Pagi, naik kereta pergi kerja.
Tengahari, tak payah kerja.
Petang, balik kerja.
Maghrib, tak ada kerja.
Malam, tanya bini bole kerja.
Bangun pagi, penat malam tadi kerja.
Tak sudah-sudah dengan kerja.
Keluhan seorang ISTERI:
Subuh basuh kain.
Pagi sidai kain.
Tengahari angkat kain.
Petang lipat kain..
Maghrib susun kain.
Malam BUKA KAIN.
Bangun pagi, hilang kain.
Tak sudah-sudah dengan kain
SUAMI KELUAR MASUK DISKO
Seorang ibu muda sedang mengadu pada temannya,
"Aku terpaksa minta cerai dari suamiku."
"Kenapa..?" tanya temannya kehairanan.
"Habis, hampir setiap malam kerjanya keluar masuk disko," jawab si ibu muda.
"OOOOhh, jadi suamimu itu kaki disko lah yer.. ?" tanya temannya lagi.
"Bukan begitu...,sebenarnya dia ke sana mencari aku !" jawab si ibu muda.
KETURUNAN ORANG KAYA
Ada seorang Ibu sedang bercerita pada anaknya.
Ibu :"Dulu katanya keluarga kita adalah keluarga yang sangat kaya raya
dan kekayaan harta keluarga kita cukup untuk 7 turunan".
Anak :"Tapi, kenapa keluarga kita sekarang miskin sangat bu?"
Ibu (tersipu malu) : "Kerana kita ini keturunan yang ke 8
ANAK BERUANG KUTUB
Suatu hari di Antartika, seekor beruang kutub sedang duduk di salju dengananaknya.
Tiba-tiba anak beruang bertanya,"Ayah, apakah saya 100% beruang kutub?"
Ayah beruang itu menjawab,"Tentu saja, Nak. Kamu 100% beruang kutub!"
Beberapa menit kemudian, anak beruang itu kembali bertanya,"Ayah, katakan yang sebenarnya. Saya pasti bisa menerima kenyataan. Betulkah saya 100%beruang kutub? Bukan beruang madu, bukan beruang coklat dan bukan beruang panda?"Si Ayah beruang itu menjawab,"Nak, ayah 100% beruang kutub, dan ibumu 100%beruang kutub, jadi kamu juga jelas-jelas 100% beruang kutub."Setelah beberapa menit berlalu, si anak bertanya lagi,"Ayah, jangan berpikir kalau Ayah berkata jujur akan membuat saya sedih. Saya tidaksedih. Saya cuma ingin tahu, apa saya benar-benar 100% beruang kutub?"Ayah beruang mulai tertekan dengan pertanyaan-pertanyaan anaknya. Kini diabalik bertanya kepada si anak,"Nak, kenapa kamu terus meragukan kalau kamumemang 100% beruang kutub?"Si anak beruang menjawab,"Karena saya kedinginan!"
POSMEN
Seorang posmen yang datang menghantar surat .
" Assalamualaikum "
" Walaikumsalam "
" Ni rumah encik Sameon ye?"
Ya saya"
" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"

Selamat Hari Raya Aidilfitri Dan Maaf Zahir Batin

Hari yang baik ni, aku sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Kepada sesiapa yang mengenali keluarga ini, aku mewakili ahli keluarga berbesar hati ingin menjemput anda sekalian datang beraya ke rumah....Tapi sebelum datang rumah, haraplah dapat inform awal-awal kalau nak makan sedap la. Kalau tak aku hidang kuih n air ribena je la...Itu pun kalau stok ribena ada lagi. Kalau tak aku hidang air kocong je la..Huahuahua.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
&
MAAF ZAHIR BATIN

Wednesday, September 24, 2008

Kejap je anak-anak aku da besar

Ni lak gambo nurin n alya setelah mandi dan di make up oleh mamanyer.....

Ni lak nurin n alya tengah sahur kat Kfc tesco shah alam kul 2.00 petang... Huahuahua

Ni, adik aku din tgk dokong nurin n alya....


Sedar tak sedar aku da de 2 anak perempuan yang comel. Kejap je masa berlalu. Kalau korang nak tau usia anak aku....haaaaa..... kat sebelah aku de buat age dier. Korang tengok la sendiri eik. Usia yang tepat, tak men la bundar-bundar. Hehehe.....

Meja Study Nurin

Sebenanye da lama aku nak belikan meja study tuk nurin (anak aku yang pertama). Wusha punya wusha x bekenan.. Ada satu tu meja study tuk budak-budak tapi tgk mcm cepat barai je. Maksud aku tak tahan lama la. Tapi rega memang murah la. Tambah-tambah lagi dua-dua anak aku ni lasak, stakat dier nak panjat grill tingkat 7 takde hal la... Biase la well train by her father. Huahuahua

Malam tadi la, aku ajak bini aku tapi anak aku sibuk-sibuk je nak ikut. Anak aku tu pantang tengok aku kuar umah skit. Kalau tak dapat ikut mula la nak melalak. Adooooyaaaaaiii... Camne nak kuar g dating ni.. Kih kih kih.. Korang jangan bagitau bini aku, nanti abis aku kena sekeh singa betina aura peringkat ke-9. Mane aku nak nyorok.

Aku n family pun jalan-jalan la kat kedai perabot kat area-area umah aku. Tengok-tengok je terus berkenan sebabnyer kayu solid. Tapi takde la berat sangat. Baru la tahan lama skit. Ko bayangkan la setakat kerusi dinner aku tu pun nurin leh heret gi mane-mane. Kalau bukan anak aku yang alihkan sape lagi. Macam kusi dinner aku tu ada kaki nak jalan-jalan. Hehehe.

Sampai-sampai je kat umah aku kuarkan meja study nurin, pastu dier lak semangat-semangat nak kaler buku n lepak-lepak kat meja baru dier.... Wah wah wah.. Ini macam banyak bagus. Nanti papa beli nurin n alya banyak-banyak yer, belajar rajin-rajin jangan jadi macam bapak ko ni yang malas :)..



Tuesday, September 23, 2008

Kedai Vantage Kat Plaza Masalam, Shah Alam

Sape suka vantage angkat tangan? Sayaaaaa..... Macam anak aku la korang ni. Untuk pengetahuan korang, ini adalah kedai vantage yang pertama dimalaysia. Bini aku la yang cakap, kalau aku cakap salah maknanya dia tipu aku la..Kuang kuang kuang. Nape tak pecaya ke? Suke hati korang la.... Bini aku bukan owner kedai ni, bini aku tolong jagakan je... Kalau viruspadu tahu pasal kedai ni mesti dia ajak en laloque gi sekarang jugak ....Huahuahua.. Kalau korang nak special price kena la beli ngan bini aku. Bini aku keje dari ari isnin sampai ari jumaat dari pukul 11 pagi hingga 6 petang. So kalau korang gi ari sabtu ke ahad ke memang tak dapat la jumpa bini aku.. Sape-sape yang lom tau nama bini aku,ni aku bagitau. Nama dia normila tapi orang selalo panggil dia mil je. Camne rupa bini aku,aku da penah post gambo dier sebelum-sebelum ni. So pandai-pandai korang la caari eik, da besar... Kalau bukan laki sendiri yang nak promote bini sape lagi kan..


Water Treatment

Ni aku nak citer skit.. Dulu aku memang anti kalau ade orang approach nak jual barang. Ntah macam mana ada satu hari tu, tiba-tiba lak aku tebuka kat hati nak beli water treatment.. Bukan agen jual-jual yang cari aku,aku lak yang cari diaorang. Biler aku da nekad nak cari memang aku beli la kesimpulannya. Tak kisah la mahal yang penting berbaloi. Kalau orang korporat cakap investment...huahuahua..

Water treatment n water filter lain tau.. Meh sini aku citer skit dalam bahasa yang mudah apa beza antara water treatment n water filter. Water Treatment ialah air paip yang ditapis dan dirawat menjadi air yang bertenaga dan bermineral.Water Filter lak ialah air paip yang ditapis sahaja.Kalau sape-sape nak tahu maklumat lanjut berkenaan perkara ini silalah berjumpa dengan agen yang jual produk water treatment. Sebab mereka-mereka lagi arif... Nanti kang salah citer masak aku nak jawab. Itu kalau masak,kalau hangus sape nak bertanggungjawab...Kih kih kih..

Aku ni da tesasar jauh lak. Ok kiter balik ke pangkal jalan. Aku cuma nak cakap walaupun kawasan taman umah aku ni kawasan perumahan baru tapi bile aku cuci water treatment masyaallah memang ketezut jugak la aku dibuatnya. Nape tak pecaya ke apa yang aku cakap.. Meh sini ramai-ramai kita tengok gambar dibawah ni untuk tatapan bersama.




So, sekarang apa pendapat korang? Komen jangan tak komen.....

Monday, September 22, 2008

Ikan Peliharaan Yang Pernah Menjadi KegilaanKu Suatu Masa Dahulu






Tak tau la pulak aku..... Sape leh kompemkan?

Rahsia Di Dalam Ais"Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia" - email yang diterima dari seorang kenalan..

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.
Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.
Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini.
Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.
Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.
Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.
Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.
Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.
Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.
Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.
Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.
Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.
Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.
Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.
Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.
Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.
Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.
Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.
Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..
Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.
Mandi air sejuk akan menguatkan tulang.
Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.
Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.
Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.
Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.
Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.
Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah.
Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut.
Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi denganunsur-unsur yang panas.
Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

Macam-macam La Kawan Aku Yang Sorang Ni


Aku ada membe yang namanya dirahsiakan. Nanti bocor rahsia aku, tak pasal-pasal aku yang kena. Membe aku ni suka sangat kacau Kak Ina. Bosan-bosan je tepon kak ina. Dia punya la suka kalau kak ina pick up call. Dia cakap kak ina ni ceria la, hati riang la macam kanak-kanak ribena. Aku dengarkan aje la. Padahal aku tau sape kak ina tu, singa betina maaaaa... Aku kalau nak kacau dier pun kena pikir 2 3 kali. Garang wooooo...


Sape-sape yang nak kenal kak ina, wajahnya ada dalam gamba yang aku tepek kat atas ni.. Cluenyer dier pakai gigi besi. Itu baru gigi besi lom lagi gigi taring.. Kih kih kih. Jangan mare ye kak ina. Saje nak gurau-gurau bulan pose ni baru la ceria. Takde la nak melepek je macam orang tak makan 10 hari.

Sape nak kenal sama Ex-membe opis lama aku?

Sori la geng, aku da lame tak update blog. Tu yang tiba-tiba ade mood nak tulis macam-macam. Sampai kawan pun aku nk promote... Kecoh tul kan aku. Hik hik hik.



Aku ade ex-membe opis lama. Yang aku tau dulu dier da de bf, blakang aku tanye balik. Ntah la itu la ini la... Tiba-tiba arini aku terbaik hati lak, sape-sape yang berkenan nak kenal sama ex-membe opis lama aku roger la aku.. Nanti aku leh gedeng-gedengkan. Hua hua hua....



P/S: Untuk pengetahuan korang, yang baju kaler ijau tu da kawen eik... Jangan tersalah kenan lak, nanti tak pasal-pasal lebam mata sebijik kang. Itu kalau sebijik, kalau dua bijik lu pikir sendiri la.... Aku tak nak tanggungjawab ye..

Selamat Hari Jadi Mak Yang Ke-54

Semalam, 21hb September 2008 merupakan hari jadi mak aku yang ke-54. Itupun bini aku yang ingatkan.. Nak harapkan aku hingat apa-apa? Jangan harap la Hua hua hua :)

Mula-mula aku tak terfikir nak buat surprise.. Tiba-tiba lak terlintas di fikiran nak buat surprise.. Jeng jeng jeng

Surprisenyer ialah dengan membeli kek blueberry cheese kat secret recipe tanpa pengetahuan mak aku. Siap sorokkan dalam kete tuhhh. Takut mak aku nampak, nanti tak surprise la. Pastu aku roger adik-beradik aku supaya semua kena buka pose kat umah. Dan yang paling betul-betul surprise yang aku buat ialah lepas semua ahli keluarga buka pose aku bagi signal kat adik aku supaya keluarkan kek yang aku beli.... Apa lagi mak aku tersenyum lebar la... Kih kih kih.... Nanti gambo kek aku post kemudian sebab aku lupe la nak snap gambo kek mak aku tuhh. Adik aku (din) yang snap... Selamat.... kalau tak, takde bukti. Huhuhu

Sape nk raser kek yang aku beli tuk mak aku tuhhh beli sendiri la eik. Tapi kalau tak malu korang mintak la kat mak aku, itupun kalau ada lagi.

Selamat Hari Jadi Mak, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.... Luv u so much

Thursday, August 7, 2008

Apakah air RO?

Disalin Daripada http://laloquee.blogspot.com/

Air RO (Reverse Osmosis) adalah air yang paling kosong (air mati) - tiada sebarang mineral atau zat.

TIDAK MENGANDUNGI SEBARANG ZAT

Air R.O adalah air paling kosong. Dikenali juga sebagai air mati. Memang bersih dan bebas daripada kuman tetapi tidak membawa manafaat kepada keperluan kesihatan kita. Kita hendak keluarga kita minum air yang berzat, bukannya air kosong.

TIDAK ADA ELEKTROLIT MINERAL (AMAT BERBAHAYA!!! )

Apabila sesuatu air tidak ada elektrolit mineral, ia amat cepat menyerap radikal bebas daripada makanan yang masuk ke dalam badan kita. Radikal bebas memang kita ketahui merupakan penyebab utama pelbagai penyakit berbahaya di dunia ini. Radikal bebas ini pula akan digunakan di mana sahaja air itu sampai. Jika air itu digunakan di otak, maka radikal bebas akan ke otak. Kalau air itu beroperasi di jantung, paru-paru, buah pinggang, usus-usus dan lain-lain, maka ke situ jugalah radikal bebas tadi akan beroperasi sama. Alangkah bahayanya!

MELEMAHKAN SISTEM PERTAHANAN/ IMUN BADAN

Oleh kerana air R.O tidak ada sebarang zat, maka apabila ia masuk saja ke dalam tubuh, ia juga akan menyerap/ mencuri zat-zat yang ada dalam tubuh kita. Hukumnya sama seperti gula biasa yang kita gunakan. Oleh kerana ia tiada sebarang zat/ nutrien, maka ia akan mencuri zat daripada badan kita sebaik sahaja ia masuk ke dalam badan. Ini amat berbahaya terutamanya kepada orang yang telah sedia sakit. Sudahlah sakit, akan kehilangan zat pula. Air RO amat bahaya jika diberikan kepada mereka yang sakit. Hentikan hari ini juga.

TIDAK ADA MINERAL

Mineral sangat penting untuk tubuh badan kita. Sebab itu Allah menjadikan semua air tawar di dunia ini mengandungi mineral dan hidup pada zaman yang lampau. Oleh kerana dunia semakin tercemar, maka takungan air mineral hidup ini hanya tinggal 5 tempat sahaja di seluruh dunia . Cuba fikirkan? mengapa kerajaan tidak membenarkan air RO yang dibotolkan dilabel sebagai air mineral - mesti ditulis sebagai air minuman sahaja? Mengapa? Ini kerana air mineral sangat tinggi nilainya dan mesti sah sumbernya, barulah boleh dilabel sebagai air mineral.

BUKAN AIR YANG SELARAS DENGAN FITRAH KEJADIAN TUBUH BADAN MANUSIA

Tuhan lebih tahu air jenis apakah yang paling sesuai dengan fitrah kejadian tubuh badan manusia. Sebab itu suatu ketika dahulu semua air tawar di dunia ini adalah air mineral hidup, bukannya air kosong tanpa mineral. Itulah air yang digunakan oleh manusia terawal termasuklah Nabi Adam as, bukannya air R.O. Kalau air yang bersih tetapi kosong/mati (iaitu air R.O) itu yang paling baik untuk manusia, sudah pasti Allah menjadikan semua air tawar di dunia ini suatu ketika dahulu tiada mineral dan kosong/ mati seperti air RO.

Thursday, July 31, 2008

Nasihat untuk diriku, isteriku, anak-anakku dan keturunanku

Disalin dari kitab "Kasyafulasrar" Pembukaan Segala Rahsia....

Firman Allah Taala mafhumnya:

'Aku berasa hairan terhadap hamba-Ku yang bersungguh-sungguh mencari harta hingga sanggup meninggalkan kampung halaman dan anak isteri kerana menjalankan perniagaan dinegeri orang. Dimana-mana saja dia berada, dia boleh belajar tentang ilmu yang memberi manfaat kepada dirinya, tetapi sebaliknya dia mencari harta yang tidak dapat menolongnya di kemudian hari. Aku tidak menyuruhnya mencari harta dengan bersungguh-sungguh. Aku cuma menyuruhnya menuntut ilmu dengan bersungguh-sungguh dan beramal untuk bekalan akhirat. Dia seolah-olah tidak percaya akan hari kemudian. Bahkan tidak percaya bahawa Akulah yang memerintah dunia dan akhirat. Adakah harta dapat menolongnya di kemudian hari? Harta yang banyak itu hanya menyakitinya di kemudian hari kerana halalnya akan dihisab dan haramnya akan diseksa'

Firman-Ku dalam Al-Quran:

Aku tidak menjadikan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah Aku (Surah Az-zariyat: ayat 56)

'Aku berasa hairan terhadap hamba-Ku yang mengerjakan sembahyang, tetapi tidak ingat kepada-Ku. Cuma yang dia ingat dalam kepalanya ialah hartanya dan urusan dunia. Dia tidak sedar bahawa Akulah yang menggerakkan dan mendiamkan sesuatu. Aku tidak akan sekali-kali menerima amalannyakerana dia menjadi hamba harta dan bukan hamba-Ku'





Doa memulakan kerja kebun...

Disalin dari:http://tamanlandskap.blogspot.com/

Setiap kali memulakan kerja kebun elok dibaca doa berikut:

فلينظر الانسان ٳلى طعامه
ٲنا صببنا الماء صبا
ثم شققنا الارض شقا
فأنبتنا فيھا حبا
وعنبا وقضبا
وزيتونا ونخلا
وحداﺋﻖ غلبا
وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم

آية ٢٤ ـ ٣٢ من سورة عبس

Surah 'Abasa, ayat 24 - 32

Maksudnya:

24 - Maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya
25 - Sesungguhnya kami benar-benar telah mencurahkan air (dari langit)
26 - Kemudian kami belah bumi dengan sebaik-baiknya
27 - Lalu kami tumbuhkan biji-bijian di bumi itu
28 - Anggur dan sayur-sayuran
29 - Zaitun dan pohon kurma
30 - Kebun-kebun (yang) lebat
31 - Dan Buah-buahan serta rumput-rumputan
32 - Untuk kesenanganmu dan untuk binatang-binatang ternakmu

AMIN.......

Lagu yang bagus bangat untuk dihayati...

Para Pencarimu - UNGU

Menjalani hitam putih hidupku membuatku mengerti
Arti hadir-Mu dalam setiap langkah-langkahku bererti
Melewati setiap detik waktuku bersama takdirmu
Membuatku mengerti hanyalah pada-Mu ku kembali
Ku bersujud kepada-Mu memohon ampunan-Mu
Adakah jalan untukku tuk kembali pada-Mu

Akulah para pencari-Mu ya Allah
Akulah yang merindukan-Mu ya rabbi
Tunjukkan ku jalan yang lurus
Untuk tempat kutambatkan langkahku
Akulah para pencari-Mu ya Allah
Akulah yang merindukan-Mu ya rabbi
Hanya di tangan-Mu ya Allah
Tempatku pasrahkan hidupku

Ku bersujud kepada-Mu memohon ampunan-Mu
Adakah jalan untukku tuk kembali pada-Mu

Akulah para pencari-Mu ya Allah
Akulah yang merindukan-Mu ya rabbi
Tunjukkan ku jalan yang lurus
Untuk tempat kutambatkan langkahku
Akulah para pencari-Mu ya Allah
Akulah yang merindukan-Mu ya rabbi
Hanya di tangan-Mu ya Allah
Tempatku pasrahkan hidupku

Sunday, July 20, 2008

Gambar Nurins Latest......






Sebenanyer tarikh gambar ini diambil adalah pada 19 Julai 2008.... Bukan seperti tarikh yang tertera di gambar..... Maleh nak set date daaaaa.....

Thursday, July 17, 2008

Pelik Tapi Benar...... Keris Berdiri





Gambar yang diambil dari pelbagai sudut....

Koleksi Parang Dan Pedang Ku.... Siri 2





Koleksi Parang Dan Pedang Ku... Siri 1





Koleksi Keris Ku



Pokok Yang Memberi Hasil

Pokok capsicum yang ku beli di nurseri kat nilai 3..... Siap aku da tuai buahnyer... Sebab masa aku beli ini pokok memang da berbuah. ade la dalam 10 biji... Memang lepas ni aku makan salad je la...Kih kih kih
Pokok cili padi yang kubeli di nurseri sungai buloh..... Selain itu, aku ada juga menanam pokok cili merah kontot, pokok kari, pokok limau purut, pokok limau kasturi, serai wangi dan pokok limau nipis (Lupe nk amik gambar)... Dulu ade gak aku tanam pokok belimbing buluh, tapi dier segan lak nak idup.. Tak de rezeki...
Pokok mangga chokonan yang bini ku beli di nurseri kat bangi lama.... Usia nya sama dengan umur Nurin Alya Fatihah..... Da berbunga woooo..... Selain itu aku ada juga menanam pokok delima, pokok jambu madu, rambutan gula batu dan manggis.... Tak tahu la menjadi ke tak. Kita tunggu dan lihat......... Pokok mangga chokonan ku sudah mengeluarkan buah.....
Pokok longan.....Orang kat nurseri tu cakap buah nya macam longan siam (isi tebal dan biji kecik). Tunggu dan lihat..

Selain pokok anggur malaysia dan pokok-pokok hiasan, aku juga ada menanam pokok-pokok yang memberi hasil. Al maklum la semenjak harga minyak naik, semua barang-barang dapur naik. Wat to do, redha je la..... Pokok-pokok nya adalah seperti diatas......

Pokok Anggur Malaysia

Anggur Malaysia jenis Isabella.....
Anggur Malaysia jenis seedless..... Kalau nak tengok anggur malaysia jenis IAC kena la datang rumah aku....jeng jeng jeng....

Inilah sebahagian pokok anggur malaysia yang ku tanam di halaman rumah. Dalam pasu je kerana kawasan yang terhad. Terdapat 3 jenis anggur malaysia di rumah ku iaitu Isabella, IAC dan Seedless. Kalau ikutkan Isabella dan IAC tu senang dijaga tapi yang seedless susah sikit dan leceh nak jaga (nak try punyer pasal beli la satu pokok baru la mencabar...hehehe), Menurut pengusaha pokok anggur malaysia, baka pokok ni memang da sesuai dengan iklim dan cuaca di malaysia. Yang penting dier cakap pokok anggur hendaklah didedahkan pada cahaya matahari 80%-100%. Selain itu, siram air secukupnya dan tidak bertakung. Hendaklah dibaja 2 minggu sekali dalam kadar 50% dari yang dicadangkan oleh pengeluar baja. Pastikan juga supaya pokok-pokok tidak diserang serangga perosak yang boleh mencacatkan pertumbuhan pokok anggur tersebut.... Itu la serba ringkas yang boleh aku ceritakan. Kalau nak tahu lebih lanjut kenalah browse web yang aku penah ceritakan sebelum ini. Kat situ lagi detail.... Aku lak baru nak cuba-cuba.... Doakan aku berjaya.......

Wednesday, July 16, 2008

Aksesori Di Taman Ku

Garden set yang ku beli di meru..... Puas hati woooo.... So sape-sape yang berhajat nak membeli garden set yang macam aku punyer atau yang simple-simple je, aku syorkan korang beli kat meru... Murah pun murah, pastu transportation charges free beb... Ko bayangkan la kalau dari meru ke puchong (Bukan tengah-tengah puchong, hujung-hujung puchong). Hua hua hua
Ini lak set air terjun (aku pun tak tahu nama dier apa). Nak buat kolam ikan takde space la pulak. lagipun bajet besar maaaa. Aku beli kat nilai 3. Ko bayangkan la camne aku bawak naik kete kelisa, dengan bini aku, dengan 2 anak aku, da macam tin sardin. Sume aku sumbat. Ini pun wa match-match mane yang berkenan and simple-simple je. Nak beli yang mahal-mahal ongkos nyer tiada. So kena la cari yang cheap-cheap one je. Janji itu bunyi air jatuh ade....... Aman je raser

Garden Penyejuk Mata Ku

Bini aku memposingkan diri kat garden ilhamku......
Pasu-pasu yang tersusun rapi diatas blok konkrit adalah sebahagian pokok anggur malaysia yang dibeli di Bukit Kapar, Meru. Jauh tuhhh. Minat punyer pasal nak buat camne.... Akan aku ceritakan dengan lebih lanjut berkenaan pokok anggur malaysia dalam segmen khas... Kuang kuang kuang......
Pokok ros ku tanam di tanah. Pokok-pokok hiasan lain ku tanam di dalam pasu dan diletakkan di luar rumah sebab dalam kawasan rumah dah penuh dengan pokok anggur malaysia.......
Pokok ros yg ku tanam sudah berbunga untuk kali yang keberapa ntah...Aku pun tak hingat......


Inilah garden yang aku usahakan secara kecil-kecilan bersama bini ku. Mula-mula modal untuk beli barang-barang nurseri (pokok-pokok, bunga-bunga, pasu-pasu, tanah-tanah) sikit je. Tapi disebabkan beli banyak kali (aku pun tak hingat berapa kali aku turun naik nurseri sungai buloh, nurseri kat tepi highway ke dengkil, nurseri kat puchong), mak aiiii macam tak percaya. Banyak wooooo....Tapi tengak lah hasilnya.... Hehehe. Tak pe la yang penting garden ku adalah ilhamku. Al maklum la da keje tensen-tensen kat opis, balik rumah tengok garden. Sejuk mata memandang. Bak kata orang, rumahku syurgaku....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Birthday

  • Aku - 2 Oktober
  • Ma Mil - 19 Ogos
  • Nurin Hidayatullah - 10 Januari
  • Nurin Alya Fatihah - 21 Januari
  • Omak Aku - 21 September
  • Bapak Aku - 21 April